България е на второ място в ЕС по мащаб на разходите за системата за национална сигурност след Словакия. За миналата година нашата страна е отделила 7% от държавния бюджет за тези дейности - близо два пъти повече от средното равнище в ЕС от 3,7%, показват данни на Евростат, цитирани от БТА.

За миналата година нашата страна има общи държавни разходи от 16,486 милиарда евро, което съставлява 39,2%. На глава от населението това са най-ниските разходи в ЕС, равняващи се на 2279 евро на човек, като на следващо място е Румъния с 2622 евро на човек. Рекордьор е Швеция с държавни разходи, равни на 58.7%.

Общо в ЕС най-големи са държавните разходи за възрастните хора, като България и Италия водят класацията със съответно 25.9% и 27.6% от общия дял на бюджетните разноски. При разходите, свързани с икономически дейности, нашата страна е на четвърто място в ЕС с 13.2% от общите използвани държавни средства.

Статистиката показва, че нашата страна харчи най-много за системата за социална защита - 35,7% от бюджетните разходи, на второ място са разходите за пенсии - 25,9%, за отбрана се харчат 3,2%, за здравеопазване - 12,1%, за образование - 9,8%.

Най-много средства за образование в ЕС отделят Латвия, Литва и Кипър 15,7%,, а за отбрана най-много харчи Великобритания - пет на сто от общите бюджетни средства, показва статистиката.