Европейските средства по ОП „Околна среда” са пред спиране, за това предупреди вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите й одит на Европейската сметна палта, проведен у нас в края на 2011 г., е установил груби нарушения при провеждането на обществени поръчки. Злоупотребите са се случили по времето на ГЕРБ, уточни още Златанова и обвини в бездействие бившите управляващи.

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията като некомпетентни и заявиха, че става въпрос за обществени поръчки, проведени през 2008-а, когато е управлявала Тройната коалиция. „Тази неадекватност, която се демонстрира, може да изложи на риск не само текущия програмен период, но и бъдещия, за който в момента се провежда преговорният процес с ЕК”. Това заяви народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева по време на извънреден брифинг в Бургас.

Проверявани са били договори и плащания с общини, като съмненията са за „субективност при разработването на тръжната документация”. По този начин е давана преднина на определени фирми, които лесно са печелили обществени поръчки. Българската страна е била сезирана за нередностите още в края на 2011-а, но конкретни стъпки за решаване на проблема не са били предприети. Заключителният доклад по казуса е бил изпратен на 9 октомври 2012 г., уточни още Златанова. Най-засегнати от евентуална наказателна процедура ще бъдат местните власти, които са основните бенефицинети по програмата „Околна среда”.

„Опасенията са свързани с широки въпроси на управлението, с това властите да се уверят, че системата работи добре и че парите се харчат правилно. Не сме изпращали писмо за това, но в Европейската комисия въпросът се обсъжда. Няма какво повече да се каже на този етап. Разглеждат се въпроси, свързани с управлението на парите, но повече подробности не могат да бъдат казани”, заяви за bTV говорителят на ЕК Ширин Уилър.

Малина Крумова – ръководител на управляващият орган на програмата и бивш зам. – министър на екологията в експертният кабинет на Марин Райков, не потвърди опасенията за спиране на милиони евро и загуба на пари по ОП” Околна среда”. В интервю за bTV обаче Крумова уточни, че има писмо от ЕК и тя има право да наложи финансова корекция, заради установените нарушения. Става въпрос за проведени обществени поръчки през 2008-а от общините Белослав и Перник. Спечелените проекти са за дейности във ВиК сектора, а проверените проекти от Европейската сметна палата са три.

Подобни пропуски и смесване на критерии е имало при провеждането на обществени поръчки и от други общини, призна още Крумова. Нарушенията произтичали от няколко неща – липсата на законодателна забрана за смесване на критериите при избор на изпълнител и ползването на подход, налаган по предприсъединителните фондове.

Случаят ще бъде проверен и от двамата министри – на финансите и екологията, които също имат отношение към решаването на проблема, с евентуалното спиране на средства по ОП „Околна среда”.

От централата на ГЕРБ съобщиха, че ще излязат с официално изявление по темата, по-късно през деня.