Парламентът в Брюксел препоръча на Европейската комисия да разгледа въпроса дали България и Румъния да използват средствата по фондовете. Текстът няма законодателна стойност, но изразява мнението на голяма част от депутатите след последните мониторингови доклади.

Текстът е част от доклад на депутат от ЕНП за разходите на Европейската Комисия през 2012г. Въпреки, че българските депутати се обединиха в опит да отменят тази част от текста, която засяга България, Комисията за бюджетен контрол прие препоръката без поправка.

В документа се казва, че Парламентът "призовава Комисията да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата". Мотивът: въпреки че от седем години e в сила Механизъм за сътрудничество и контрол за България и Румъния, напредък липсва.

Както преди дни уточни председателят на ЕП Мартин Шулц, препоръката няма правна стойност, но с нея се отправя призив към ЕК „да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали (...) изобщо е възможно използването на средства на Общността съгласно правилата".