Европа в момента изплаща греховете на стотици години колониализъм и потребността някой друг да им чисти и готви. Такъв коментар даде проф. Андрей Пантев в предаването "120 минути" по повод зачестилите терористични нападения по света и в частност на Стария континент. Според него е пуснат духа от бутилка, който вече не може да се прибере.

По повод опитът за преврат в Турция Пантев заяви, че: “Съвременният свят няма да бъде мирен като райски градини, но има интерес да се случват нещата така”, посочи той с уточнението, че това е “някой”, който “управлява банки и финансови  корпорации” и се занимава с налагане на демокрация.   

 Диктаторите внасят повече ред отколкото вноса на демокрация, категоричен е професорът.

По повод вандализирането на книги в Турция и събарянето на цели секции с произведения на литературата Пантев заяви, че това е елементарно мракобесие. “Тук няма контрапреврат. Превратът рухна без да е реализиран. Диктатурата се прави от мъже, тези не са - това са хора, които са очаквали еволюция, при която много са уморени от ежедневието и искат да разрушат нещо”, коментира той.  По думите му в Турция има ненавист към знанието и инакомислието и се нападат уязвими сфери от живота. Той вярва, че това ще продължи докато знанието предполага различие.

Живеем във време на локални войни, подхранвани печалбарски интереси, категоричен беше професорът.

В паралел с българската история Пантев посочва преврата от 1881 г. когато пада правителството на Петко Каравелов и се суспендира Търновската конституция. Тогава интелигенцията е застанала зад властта. “По време на преврата всички интелигенти хора одобряват суспендирането на конституция, каза той. (сред причините за преврата са ограничените права, които конституцията дава на управляващия княз Батенберг, бел.ред)

В книгата си "Винаги ще има варвари" Пантев казва, че "европейският съюз е тепих за пехливани". Той обясни сравнението с думите, че когато родните евродепутати отиват със заявлението, че ще защитават българските национални интереси, те не разбират, че отиват в съюз, в общност. Защитаването е нужно при заплаха.