За една година България отбелязва бавен напредък в реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това се посочва във финалния вариант на мониторинговия доклад на Европейската комисия, с който bTV разполага.

Документът по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде официално представен утре.

ЕК отчита, че в периода на наблюдение по настоящия доклад (от януари 2014 г.-б.р.) в страната са управлявали три разлини правителства, както е имало и криза със съставянето на правителство, но подчертава, че основата за предприемане на реформи е да бъдат признати проблемите и да се идентифицират мерките за справянето с тях”.

Цитирани са резултатите от проучването на Евробарометър, според които корупцията, организираната престъпност и неуредиците в работата на съдебната система са основен проблем за българските граждани.

„В реформата на Висшия съдебен съвет има известен напредък, но все още не е постигнала образа на автономна и независима институция, способна да защитава независимостта на съда срещу изпълнителната и законодателната власт”, пишат от Брюксел, като подчертават, че предприетите реформи са в правилна посока, но трябва да се следват стриктно.

Стратегията за реформа на съдебната власт „с изключително ниво на прецизност” е оценена като „важна стъпка” на управляващите. В мониторинговия доклад се посочва, че „предстоящият анализ на съществуващите антикорупционни мерки ще даде полезни насоки за бъдеща стратегия” и в тази посока.

В същото време, „големият брой неразрешени случаи и малкото добри примери хвърлят сянка върху работата по борбата с организираната престъпност и повишаването на професионализма на органите на реда в тази област”.

От ЕК напомнят, че в предишния си доклад са отдали обществения скептицизъм към реформите с конкретни скандали, но реакцията на българските власти продължава да не отговаря на очакванията. Затова и от Брюксел настояват да се покаже, че реформата ще бъде основен политически приоритет.

„Това изисква промяна в политическата култура и ясно съзнание, че тези проблеми са на върха на политическия дневен ред”, подчертават от еврокомисията.

  • Кунева: Европа да изрази доверието си към България с членство в Шенген
  • ЕК: България напредва бавно в съдебната реформа (ОБОБЩЕНИЕ)
  • Кристалина Георгиева: ЕК оценява действията на новото правителство
  • Когато „политическата воля” не е достатъчна
  • ВСС прие критиките на ЕК
  • Христо Иванов: Докладът на ЕК е кредит на доверие с висока политическа лихва
  • Кунева: Докладът на ЕК е най-критичен към магистратите
  • Мая Манолова: За състоянието на съдебната система невинни няма
  • Цветанов видя кредит на доверие към "днешното стабилно управление"
  • Местан: Докладът на ЕК е прецизен и обективен