Производителите на зелена енергия в Североизточна България - на територията на EVN България Електроразпределение, работят с 60% от мощността си между 10:00 и 16:00 часа в понеделник.

40-процентното ограничение е наложено в изпълнение на оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), съобщиха от дружеството.

С оглед на краткия срок от получаването на разпореждането от държавния електроенергиен системен оператор до началото на неговото влизане в сила EVN България Електроразпределение предприе мерки за своевременно информиране на ВЕИ централите относно ограничението, посочват от компанията, която наложи друго подобно ограничение в събота.

„Налагането на ограничения е от компетенциите на ЕСО, като EVN България Електроразпределение спазва стриктно разпорежданията на системния оператор”, се посочва в съобщението.

При установяване на неизпълнение на оперативното разпореждане от страна на даден обект EVN България Електроразпределение ще пристъпи към преустановяване на достъпа на този обект до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението, уверяват от енергодружеството.

Подобни ограничения бяха налагани често през летните месеци на миналата година. Причината тогава бе поддържане на баланса между производство и потребление.