Има външни интереси да се ликвидира едно структуроопределящо предприятие за България. Това коментираха бизнесмените Евгения и Николай Баневи по повод обявеното частично бедствено положение в Девня заради опасност от авария с химически вещества. На територията на фалиралия завод "Полимери", който е тяхна собственост, беше регистрирано изтичане от цистерна, в която има трихлоретан - силно отровно вещество.  

Акционерите посочиха, че нямат никакъв достъп до предприятието, но няма да оставят нещата така. „400 млн. лв. има нанесени щети, пропуснати ползи и кражби на институциите и сегашния синдик”, заяви Николай Банев. Той добави, че има документи за откази на държавата да проучи проблемите на завода и не изключи възможността изтичането на трихлоретан да е инсценирано.

Според тях предприятието е било неправомерно обявено в несъстоятелност, което е законен начин дружеството да бъде унищожено, добави Евгения Банева.

„Направихме всичко възможно да предотвратим процедурата по несъстоятелност. Ние нищо не може да направим. Органите на управление са с отнети правомощия и нямаме достъп не само до активите на „Полимери”, но и до тези на други компании, намиращи се на площадката”, добави тя.

Акционерите са категорични, че има или безхаберие, или държавна поръчка „Полимери” да бъде унищожено в полза на друг играч.