Евгени Стоянов: Новата комисия „Антикорупция” няма да има разследващи функции
Зам.-министърът беше категоричен, че новото звено няма да се използва за политически цели и няма да се превърне в новата ДС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Евгени Стоянов
Снимка: Ладислав Цветков

Новата комисия „Антикорупция” няма да има разследващи функции и няма да се използва за политически цели. Така зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов отговори на критиките за новия законопроект, качен за обществено обсъждане на сайта на министерството. Комисията няма и да се превърне в новата „Държавна сигурност”, отбеляза той.

По въпроса за използването на СРС-та Стоянов отбеляза, че по никакъв начин не се излиза от сега действащия законов модел – искането за СРС ще бъде от председателя на комисията само след разрешение на съда. „Тази информация ще бъде съхранявана, предавана и унищожавана по Закона за специалните разузнавателни средства”, каза зам.-министърът. 

Той призна, че тя може да стигне до прокуратурата. „В момента, в който се установят данни за престъпления, тази информация незабавно ще бъде предоставяна на прокуратурата”, допълни заместник-министърът, като обаче изтъкна, че комисията не става част от разследването.

Министерството на правосъдието публикува законопроект за борба с корупциятаРазследващият орган ще използва собствени агенти

„В момента специализираната дирекция в ДАНС работи по същия начин и си взаимодейства с прокуратурата, но няма разследващи, респективно полицейски функции”, каза Евгени Стоянов. Той отново подчерта, че новият орган няма да извършва обиск, претърсване и изземване.  

Зам.-министърът отговори и на обвиненията, че новото звено ще обедини четири неработещи институции.

„То не е механичен сбор от четири структури. Заложили сме модел, при който те ще бъдат обединени, но това няма да е механично”, подчерта той.

Зам.-министърът допълни, че за служителите на тези четири структури са предвидени тестове за лоялност. Ако някой от служителите от старите структури не успее да ги издържи, това ще е основания за прекратяване на правоотношенията.

Стоянов заяви още, че за председателя на комисията е предвиден мандат от 6 г., за да не се припокрива той с мандата на парламента.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре