Евакуирани са над 200 българи от Турция. Консулствата в районите на Истанбул, Одрин и Анкара организират автобусен превоз за тях.

От консулството ни в Истанбул са се свързали с болницата, в която са настанени пострадали - и от страна на метежниците,  и от страна на цивилните. Оттам са отказали информация, но според дипломатите ни вероятността да има български граждани е минимална.

След повече от 24 часа на летище Ататюрк в Истанбул Мариана Стоянова, за която ви разказваме от снощи, е по-близо до заветното прибиране у нас. „Малко по-добре сега, в смисъл такъв, когато си с други сънародници е малко по-спокойно и самата обстановка е по-спокойна. Връща се към нормалния живот - кацат самолети, някой друг излетя и така човек го напуска тревогата, но най-спокойна ще съм като стигна в България”, казва Марияна.  

 „Малко по-добре сега, в смисъл такъв, когато си с други сънародници е малко по-спокойно и самата обстановка е по-спокойна. Връща се към нормалния живот - кацат самолети, някой друг излетя и така човек го напуска тревогата, но най-спокойна ще съм като стигна в България”, казва Марияна.  

Снежана Аначкова, която е с група от 22 деца от Варна и София на състезание в турския град Трабзон, също разказва, че вече са по-спокойни.

Българите в Анкара с които разговаряхме разказват, че и те и познатите им са добре, но много от тях все още са в шок. През цялата нощ са чували изтребители и стрелба. По думите им ситуацията вече е спокойна, магазините са отворили, интернет връзката също е стабилна.

В консулствата в Истанбул, Анкара и Одрин има дежурни телефони за връзка с българи, които имат нужда от помощ, за да им се организира евакуация към България.