За 70 години, откакто съществува, за първи път жена се кандидатира за поста председател на Международното европейско движение. Оказва се, че подкрепата за нея не търпи обсъждане на други кандидатури. Движението си избира най-младия председател, който за първи път е от Източна Европа.

Няколко часа преди избора чакаме Ева Майдел пред Европарламента. Всяка минута е важна – Ева бърза за вечерното хранене на четиримесечното си бебе. Всичко е въпрос на приоритети, смята тя. И в гледането на бебе, и в работата ѝ в Европарламента, и в бъдещото ѝ председателство на Европейското движение.

Снимка: bTV

- Ако смятаме, че приоритетите са ни много ясни и темите, по които работим в Европейския парламент, свързани с по-добрите умения на гражданите, с единния цифров пазар, с това да подкрепяме българските предприемачи с повече възможности за инвестиции в нашата страна и повече финансиране за техните идеи, сега ще трябва да приоритизираме и Европейското движение да бъде наравно с тези приоритети, които отстояваме и имаме.

Според самата Ева Майдел тя е била избрана, защото е консенсусна фигура. От началото на кариера си е имала възможност да се срещне с десетки политически фигури. Много от тях истински са я впечатлили. Те също я намират за доста впечатляваща.

Снимка: bTV

- Когато говорим за председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и за Вашите срещи с него, имам усещането, че той е особено чувствителен към женския чар, към жените от Източна Европа. Права ли съм?
- Нямам представа, но той беше един от хората, които бяха доста добронамерено настроени към това, че Европейското движение претърпява промяна. Той е един от малкото лидери, които успяват да бъдат на срещи, които са се състояли преди 20 години, например по социалната политика, и на среща, която отново сега се случва по същата тема на европейско ниво. Успява изключително добре да преплете всичките познания, които има. Изключително опитен и запознат с важността да намираме консенсус.

- Кажете ми жена политик, която изключително много ви впечатлява.
- Със сигурност за много тези дами, но едно от моите срещи с Мадлин Олбрайт по време на Конференцията по сигурност в Мюнхен беше много вдъхновяваща, защото тя продължава да бъде активна по важните глобални теми и да отстоява много ясни и принципни позиции.

- Какво мисли мъжът Ви за вашата кариера на политик и новата роля, която поемате с такъв ентусиазъм?
- Той е един от хората, които най-много ме подкрепят, за което съм му изключително благодарна.

- Той е австриец, вие сте българка – на какъв език говорите вкъщи?
- На езика на разбирателството. Всъщност нашият общ език е английският, като той знае повече български, отколкото аз – немски, така че много често се включва и на български. Имаме и друг общ език – италианският – и двамата сме живели в Италия, така че понякога си говорим и на италиански. С нашия син аз говоря на български, той – на немски. И пеем песнички на няколко езика, които нашият син харесва. На български любимата му е „Зеленчуци, който не яде“, на италиански е песен, свързана с пролетта, а на немски – за едно влакче.

- Бебето пътува непрекъснато с Вас, нали?
- Нямам опция, да.

Снимка: bTV

- Той е гражданин на...?
- Ние сме граждани на Европа с моя съпруг. Истински европейци, твърдо убедени, страстни европейци. Нашият син също е гражданин на Европа, но може би ще бъде гражданин на света, защото в днешно време доказваш, че можеш да се развиваш във всяка една точка на света, независимо къде си роден, независимо откъде идват твоите родители. Стига само да имаш правилната мотивация и потенциал.

Международното европейско движение е мрежа от проевропейски организации от 39 държави, в това число неправителствени организации, синдикати, бизнес организации, политически партии, местна власт. Организацията е създадена преди повече от 70 години, а за първи път неин председател става жена. Майдел спечели подкрепата на различни политически сили, сред тях ЕНП, социалисти и АЛДЕ.