Месец и половина преди местните избори кандидатът за кмет на ДПС Гюнан Халил се записва в Русенския университет. Прави го лично, на 7 септември. Приет е в специалност „Технология и управление на транспорта”, задочно.

За целта Халил подал документи, сред които и диплома за средно образование. „Той е представил оригинал на дипломата, след което я е изтеглил и е останало ксерокопие”, каза пред екипа ни заместник-ректорът на Русенския университет Михаил Илиев.

Няма обяснение какво е наложило дипломата да бъде взета веднага след записването. Но не било прецедент.

Получихме представената във ВУЗ-а диплома за средно образование на Гюнан Халил по Закона за достъп до обществената информация. Тя е от 1991 година. Проверката ни води до Техникума по механотехника „Шандор Петьори”, сега Професионална техническа гимназия в Разград.

Представихме дипломата на директора и след щателна проверка в архивите на гимназията отговорът беше: Такъв ученик не е учил там.

Дипломата е 100% фалшива, категоричен беше директорът. Най-очевидното е, че снимката определено не е на 18-годишен гимназист.

Снимка: bTV

„Печатът на този документ, който е 100% фалшив, не отговаря на наименованието на гимназията по онова време”, допълва още директорът Георги Обретенов.

Началникът на регионалния инспекторат по образованието Атанас Дончев също е изненадан, че кандидат за кмет ползва неистински документи.

Оказа се трудна задача да се срещнем с кандидат-кмета Гюнан Халил. От обкръжението му се постараха да изолират екипа ни и да ни попречат да зададем въпроси на кандидат-градоначалника при една от беседите му с местни избиратели.

Последваха няколко разговора и уговорки с хора от екипа му, след което ни беше определена среща с него. С изрична уговорка обаче – да не бъдат питан за образованието му.

На екипа ни бяха зададени десетки въпроси непосредствено преди интервюто. Проверени бяха и журналистическите ни карти. Оказа се, че това е първата медийна изява на Гюнан Халил. И тя продължи твърде кратко...

„Имате ли фалшива диплома”?

„Не искам повече да ви отговарям.”

„Защо?”

„Не, благодаря.”

Тук един от приближените на Халил закри обектива на камерата ни с вестник...

„Ако се окаже така, това е престъпление.”

„Благодаря, излез с камерата...”

След краткото интервю кметът стана и излезе. Случайно или не, няколко автомобила ни съпровождаха в града, докато приключим заснемането на репортажа.

Вижте целия репортаж:

Още за разследването и какво следва оттук насетне – очаквайте гостуването на Мариета Николаева утре сутрин в "Тази сутрин".