Има регламент, който казва, че гръцката държава е отговорна да осигури свободен достъп до КППТ-тата. Виждаме безсилието на гръцката страна, но това не й сваля отговорността да се справи с проблема. Това каза в предаването „Тази сутрин” евродепутатът Емил Радев.

Той допълни, че българската страна е призовала за стартиране на наказателна процедура и Европейската комисия е тази, която може да стартира процедурата. Евродепутатът допълни, че премиерът Борисов няколко пъти е разговарял с Ципрас да осигури коридор независимо от стачката.

Гърците искат много неща, блокадата на фермерите е заради увеличаване на данъчната тежест. При всички поводи обаче първото, което става, е да се блокират КППТ-тата с България, коментира Радев.

Ние губим страшно много като икономика. Българските производители чиито стоки не могат да стигнат губят. Загубите са по 150 евро на ден на камион.

Гръцката държава е показала същото безсилие и със стотиците хиляди бежанци, които минават през територията й, допълни евродепутатът.

Според него Гърция може да излезе от Шенгенското пространство, ако продължава „това безконтролно пропускане на бежанци на гръцка територия”, терористичната заплаха може да се завиши. Или трябва да действа спрямо правилата или няма да бъде част от Шенгенското пространство, каза още Емил Радев.