Емил Джасим: Обявяването на Ерусалим за столица на Израел спаси Тръмп и Нетаняху
Опасна игра е признаването на Ерусалим от гледна точка на това дали този дух, който излезе от бутилката на насилието, ще може да бъде усмирен, коментира още историкът
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    16
Емил Джасим

„Обявяването на Ерусалим за столица на Израел спаси както Доналд Тръмп, така и Бенямин Нетаняху, защото и двамата са обект на много сериозни разследвания”, смята историкът Емил Джасим.

Тръмп е разследван за връзки с Русия в момента, а Нетаняху за корупция.

„Нетаняху в момента излиза като пълен победител, като човек, който е постигнал нещо, към което Израел се стреми от 1949 г. насам”, смята Джасим.

Нетаняху търси подкрепа за Ерусалим в БрюкселИзраелската армия разполжи допълнителни военни в града, където протестите продължават

„С този акт Тръмп отразява една реалност, която има своите исторически аргументи. Той неслучайно цитира Хари Труман, защото това е първият американски президент, който обръща палачинката в политиката спрямо арабите и този конкретен казус”, пояснява Джасим.

„В цялата си реч в нито един момент Тръмп не обявява Ерусалим за вечна и неделима столица на Израел. В цялата си реч не определя окончателния статут на целия град, защото след Шестдневната война, Източен Ерусалим е окупиран и там статутът още не е установен”, допълва Джасим.

„Опасна игра е признаването на Ерусалим от гледна точка на това дали този дух, който излезе от бутилката на насилието, ще може да бъде усмирен”, коментира още историкът.

  • 4
    16
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре