Депутатът от „БСП за България” Елена Йончева обяви, че ще съди Цветан Цветанов за думите му, че е източвала КТБ. „За тази клевета ще потърся своите права в съда”, заяви тя днес на пресконференция.

По думите ѝ Цветанов има опит в разпространяването на лъжи и на клевети и поради тази причина Европейският съд за правата на човека е осъдил България над шест пъти.

Според председателя на БСП Корнелия Нинова днес Цветанов грубо и необосновано е нападнал Йончева, „заради нейните действия и политика по разкриване на една от най-големите корупционни сделки на правителството на ГЕРБ – тази с оградата”.

Корнелия Нинова посочи, че на 6 декември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров е заявил пред правната комисия, че в резултат на сигнала на Елена Йончева и депутати от БСП има доклад на ДАНС за оградата по границата.

Тя посочи, че в доклада се казва, че има завишение на проектната стойност в сравнение с пазарните цени на оградата и неосъществен контрол от възложителя. Нинова отбеляза, че на 6 декември главният прокурор е заявил, че предстои буквално в рамките на седмица наблюдаващият прокурор от специализираната прокуратура да вземе решение на основата на тези данни дали да образува наказателно производство. „Поискахме с писмо от главния прокурор да ни информира докъде е стигнала проверката и за съжаление нямаме отговор. Затова питаме главния прокурор какво се случва, защо не ни се отговаря, прикрива ли се нещо”, каза лидерът на БСП.

Елена Йончева отбеляза, че в продължение на десет дни настояват прокуратурата да им предостави доклада на ДАНС за оградата. Този доклад на ДАНС е разгромяващ и настояваме прокуратурата да образува дело, каза тя.