Елена Йончева ще води листата на БСП на изборите за Европейския парламент. До решението се стигна след драматичен пленум на „Позитано” 20.

Тя успя да пребори със сравнително малка разлика лидера на ПЕС Сергей Станишев.

След няколко часа дебати и тайно гласуване, стана ясен окончателният резултат от вота в червената централа.

Снимка: btvnovinite.bg


Елена Йончева победи Сергей Станишев при гласуването за първото място в евролистата с 95 гласа. Лидерът на ПЕС пък събра 75 от гласовете на съпартийците.

 Неофициално обаче след вота се заговори, че гласовете отчетени за двамата са повече от хората, които са присъствали в залата.

Снимка: btvnovinite.bg

Корнелия Нинова също беше номинирана от съпартийците си за водач, но си направи отвод. По време на дебата Станишев предложи вотът да бъде едновременно за първото и второто място и по този начин драмите да се решат окончателно. Йончева подкрепи идеята, но в крайна сметка тя не беше приета.

След като днес определи водача, в началото на април БСП трябва да подреди и цялата си листа за евровота. Коя позиция в евролистата ще получи Сергей Станишев ще стане ясно на следващ пленум на партията.

Снимка: Ладислав Цветков

Коя е Елена Йончева?

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. В София. Образованието си получава в Москва, където завършва с отличие телевизионна журналистика. Тя става известна с филмите си, които снима от най-горещите точки на света: Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и други. Автор е на документални ленти за събитията в Украйна. 

През 2017 г. Елена Йончева става част от Инициативния комитет, който издига кандидатурата на Румен Радев за президент. След като той става президент, е назначена като прессекретар на държавния глава. Същата година тя напуска тази длъжност и участва в предсрочните парламентарни избори като водач на листата на „БСП за България“ в 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково.

Снимка: Ладислав Цветков

Като народен представител в 44-тото Народно събрание тя е говорител на парламентарната група на „БСП за България“, каквато длъжност заема и до момента. Член е на Комисията по външна политика и на Комисията по културата и медиите в 44-тия парламент.