Електронна карта ни упътва къде е най-близката аптека, денонощна ли е и работи ли със Здравната каса.

Интернет платформата mapteka.bg е уникална за България. В нея може да се търси информация за аптеките и дрогериите.

Ако например изберем аптеки, имаме опция да търсим информация за "всички", само за тези, които работят със здравната каса, или само за тези, които не работят с касата. Можем да търсим и болнични аптеки.

Избираме например "всички", след което и конкретно населено място, за което ни интересува дали има аптеки и какви. Ако няма, системата ни дава информация къде се намира най-близката.

Системата показва и къде има денонощни аптеки, които работят със здравната каса. Излиза телефон за контакти, както и местоположението им. От фармацевтичния съюз настояват държавата да въведе стимули за бизнеса, за да разкрива аптеки там, където няма. И да наложи едногодишен мораториум върху разкриването там, където има излишък.

„Това е най-спешната и бърза мярка, която може да се вземе с цел урегулиране откриването на аптеките", коментира председателят на съюза проф. Илко Гетов.

Интернет платформата показва още, че броят на аптеките у нас е 2 пъти и половина по-голям от средния за Европа. Въпреки това достъпът до фармацевтична грижа не е гарантиран, твърдят от съсловието. Признават и че се налага да загърбват жизнено важни за пациента дейности в името на доходите.

Така аптеките, които предлагат скъпоструващи лекарства, плащани изцяло от касата, са малко. За тези лекарства те нямат право на надценка, а на 2 лева от здравната каса. И върху тях дължат ДДС на държавата.

Фармацевтичният съюз е сезирал ЕК и европейският омбудсман по темата. Становищата им все още се чакат.