Група политици, адвокати и икономисти се обърна в отворено писмо към българското правителство с апел да не пропускаме шансовете за компенсации от „Газпром“. Става дума за милиарди, които сме напът за загубим.

Писмото е подписано от група независими експерти, включително бившия министър на икономиката Трайчо Трайков, бившия посланик на България в Русия Илиян Василев, икономиста Красен Станчев.

То е следствие на друго писмо, изпратено от същите хора в Европейската комисия (ЕК) като становище по предложението на „Газпром“, с което газовият гигант се надява да избегне огромна глоба от ЕК.

Писмото е алармиране за действия на служебния кабинет, които може би не са в унисон с интересите на потребителите, обясни адвокат Ивайло Дерменджиев, един от подписалите обръщението, в предаването „Лице в лице“ по bTV.

След като разследването на ЕК установи, че най-вероятно има злоупотреба с господстващо положение от страна на „Газпром“ на газовия пазар, за да не бъде глобен, газовият гигант предложи споразумение – това е една възможност, която е предвидена в Регламент 1 от 2003 г. Той действа към момента и е директно приложим към всяка държава в ЕС. Ние даваме становище какво смятаме за по-подходящо за България – дали да се приложи чл. 7 от този регламент, или чл. 9, каза Дерменджиев.

Член 7 най-общо е наименуван „Установяване и прекратяване на нарушение“ и в него се говори за налагане на санкции. Говорим за факти към момента на разследването. В чл. 9 става въпрос само за ангажименти, т.е. ЕК може да задължи „Газпром“ да подпише споразумение с всеки засегнат от този монопол. Така ще се избегне налагането на санкция, ще се поемат ангажименти за бъдещо действие, но не и за минало.

Становището, изпратено от българското правителство, иска да се приложи по-скоро чл. 9, който не води до обезщетяване за минали вреди. Всички останали засегнати страни са поискали чл. 7.

Вижте целия разговор във видеото: