Експерт: По време на буря строителни и монтажни дейности са недопустими
При пряко попадение на тока на мълния, шансовете за оцеляване са нулеви. Силата, с която удря, е сравнима с удар от влакова композиция с 10 – 15 вагона, пълни със стока, каза експертът по мълниезащита Радослав Калчев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Радослав Калчев
Снимка: bTV

Мълниезащитата на строежа, където вчера работник беше ударен от мълния и почина, не си е изпълнила функцията, но явно контролът е занижен, защото той изобщо не е трябвало да работи по време на бурята. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV експертът Радослав Калчев.

Загиналият мъж е на 40-години. Вчера, когато в столицата започна силна буря, той и негов колега работили на покрива на строяща се сграда. Според свидетели, още преди да започне да вали силно, се чул силен тътен и мъжът бил повален. Медици от близката болница са се опитвали да го реанимират два часа, но безуспешно.

Мълния уби 40-годишен работник в София Инцидентът е станал на строеж на булевард „България”

При пряко попадение на тока на мълния, шансовете за оцеляване са нулеви, каза Калчев. Тя е природно явление, което възниква високо в атмосферата. Параметрите ѝ са минимум 100 000 волта, температура от около 30 хил. градуса в канала на самата мълния, а силата, с която удря, е сравнима с удар от влакова композиция с 10 – 15 вагона, пълни със стока, каза той.

Радослав Калчев
Снимка: bTV

Работа в бурята

По време на буря са недопустими каквито и да е строителни, монтажни или технологични дейности, посочи той. За мен контролът на подобни съоръжения е изключително занижен и от страна и на държавата, и от страна на инвеститорските контролни органи. Ако имаше такъв контрол и правилна организация на труда, тези хора нямаше да са на строителната площадка по време на бурята, каза Калчев.

Мълниезащита при строеж

Има нормативна уредба – Наредба 4 от 2010 г., която регламентира условията монтирането на мълниезащитна и заземителна инсталация на обекти в процес на строеж и такива, предадени за експлоатация. Видимо на дадения обект има някаква мълниезащита в съседство на корпуса, където е станал инцидентът – мълниепренос с изпреварващо действие, който би трябвало със зона от 50 – 60 метра на защита да прехване мълнията и да предотврати този инцидент. Теоретично и на злополучния корпус трябва да има такава защита. На практика най-вероятно инвеститорът или този, който е изграждал системата, е разчитал на мълниеприема на съседния корпус, каза експертът.

мълния
Снимка: bTV

Какво е привлякло мълнията

Цялата площадка, на която са работили двамата мъже, е покрита с арматура. Арматурното желязо привлича тока на мълния и това е създало идеални условия за възникване на удар. Най-малкото тези хора не е трябвало да са върху покривната част по време на бурята, повтори Калчев.

По думите на експерта не е възможно жертвата да е предизвикала удара – каквото и да е носел, на фона на огромното количество метал на покрива, приносът му е минимален и нищожен.

В съседство с обекта има подстанция и тя би могла да създаде предпоставка в тази зона да се привлече ток на мълния, но останалите причини също не са маловажни, така че не може да кажем, че тя е виновна за това събитие, каза още експертът.

Съвети при буря

Калчев развенча мита, че гумени ботуши могат да спасят човек – те биха могли да помогнат при битов ток, но не и при мълния.

При буря човек най-малкото трябва да се прибере на закрито, да не се застава под дърво, до метални стълбове или други съоръжения, които биха привлекли тока на мълния, и задължително над него трябва да има някаква защита, каза той.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре