Във Великобритания 6% от джамиите се контролират от уахабитите, които бълват радикални ислямисти. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV анализаторът Боян Чуков.

През последните години са затворени 500 църкви и са построени 400 джамии на територията на Великобритания, отбеляза той.  

Водещи юристи казват, че трябва правото трябва да се промени и трябва да бъдат вкарани елементи от шериата. Цялата обстановка в страната генерира и подготвя подобни хора, смята Чуков.

Снимка: Ладислав Цветков

„Един овчар от Пакистан, който е дошъл в Лондон и отишъл в една от тези джамии, контролирани от уахабитите, след 2-3 г. е готов воин на Аллаха да се жертва. Те се индоктринират”, отбеляза анализаторът.

 „Идеята е, че искат да живеят по-добре, но да се спазват техните правила”, каза бившият секретар на МВР Николай Радулов. „Не се знае колко са незаконните медресета в лондонските квартали, които по същия начин индоктринират посещаващите ги”, заяви той. Според него става дума за криворазбран либерализъм.

„Още по време на Студената война големите глобални фактори използваха радиалните ислямисти за решаване на своите геостратегически задачи. По този начин беше създадена „Ал Кайда” и много други терористични организации. След падането на Берлинската стена всичко това се разчупи, тези парчета бяха сглобени отново и се ползват с абсолютно същата цел”, каза още Боян Чуков.

Само двама от световните лидери - Доналд Тръмп и Владимир Путин, искат да изтрият глобалния тероризъм от лицето на земята, всички останали дават уклончиви отговори, коментира той.

Снимка: Ладислав Цветков

Радулов прогнозира, че вълната от терористични атаки ще продължи дълго. „Съществуват механизми това да се спре, но тези механизми по различни причини бяха унищожени след падането на Желязната завеса. Единственият начин да знаем какво замислят тези хора е ако имаме информационни източници близо до тях, обучени да разпознават признаците”, посочи той.