Eксперимент на bTV: Възможно ли е 6-годишно дете да стреля с „Глок”?
Според експерти единственият вариант е то да получи пистолета зареден с патрон в цевта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    0
Пистолет "Глок"
Снимка: btvnovinite.bg

Единственият вариант дете да произведе изстрел с пистолет „Глок” е то да го получи зареден с патрон в цевта, категорични са експерти. 

След инцидента във Виноградец, при който смъртоносно беше прострелян Наско Тонкев, тъкмо 6-годишно момченце беше посочено като призвело фаталния изстрел.

Екперимент на bTV показа, че се изисква сериозно усилие, за да може пистолетът да бъде зареден, а и за да произведе изстрел след това.

Пистолетът на председателят на Общинския съвет на Септември Лазар Влайков е „Глок” с механичен предпазител на спусъка. За да произведе изстрел, трябва да е натиснат докрай.

„Ако само закачам спусъка отстрани, не мога да го натисна. Виждал съм хора, най-вече дами, които не могат да заредят оръжието”, коментира оръжейният експерт Стоян Пальов. 

Теорията му напълно се доказва на стрелбището.

Семейството на убития Наско Тонкев е убедено, че не 6-годишният Юри е стрелял.

Оръжия
Снимка: btvnovinite.bg

Същия въпрос поставя и Георги Маринов, експерт по оръжията и вещо лице към СГС, който е подготвял множество съдебни експертизи. 

Според него е много трудно детска ръка да успее да стисне толкова силно, така че спусъкът да извърви целия ход до произвеждане на изстрела. 

По думите на експерта, ако този, който първоначално е стрелял, след това е предал пистолета на детето, по детските ръце би трябвало да има по-малко барутни частици.

Не е изключено обаче детето да стреляло с помощта на възрастен.

Оръжия
Снимка: btvnovinite.bg

Само заради това Лазар Влайков може да бъде осъден от 2 до 8 години затвор, а прехвърлянето на отговорността върху дете не е изход от ситуацията. 

Според Маринов прехвърлянето на вината върху детето по никакъв начин не освобождава Влайков от отговорност, а един такъв акт ще остави отпечатък върху целия живот на момчето.

 

  • 7
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре