bTV тръгна по следите на продавачи на отговори на днешните матури за зрелостниците. Преди седмица стажант-репортери опитват да влязат в схема за търговия с отговори. Представят се за зрелостници, които искат да платят – в социалните мрежи кипи от предложения. 

„Най-евтината оферта беше 60 лева, а най-скъпата – 200 лева”, каза Румяна, стажант-репортер на bTV. Свързват се с дилър, който предлага най-ниската ценa – представя се за Марио Мишев. Започва пазарене.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първоначално обявената цена беше от 60 лева. Накрая успяхме да свалим до 40 лева”, посочи Румен, също стажант-репортер в bTV. 

Срещат се в петък. Мъжът взима парите и обещава да прати есемес с верните отговори малко след началото на изпита.

„Нито в 8:10, нито в 8:20, нито в 9 ч. Изчакахме търпеливо, но нямаше отговори. Писала съм му в 8.40 ч. в колко ще изпрати отговорите, но той не отговори нищо”, казва Румяна.

Опитваме да се свържем и по телефона, но не вдига. Експериментът приключва без отговори, но с 40 лева в джоба на измамника. „В случая изгоряхме с 40 лева, но един зрелостник може да изгори и с 200”, заяви Румяна.

По време на 4-те часа от изпита двама квестори и камера следяха за реда в изпитна зала в столичното 54-о училище. Записите от камерата ще се пазят 100 дни, така че всеки опит за преписване може да бъде разкрит.

Мерките срещу теч на информация тази година са по-затегнати, смятат самите зрелостници.

Дни преди изпита обаче в социалните мрежи излязоха призиви зрелостниците да се готвят за днес по стихотворението „Вяра” на Никола Вапцаров. В 12 на обед точно тя беше обявена.

Снимка: btvnovinite.bg

Появиха се и първи сигнали за грешки в деня на изпитите. На редакционната поща на bTV получихме писма за пропуск в матурата на зрелостниците.

Снимка: btvnovinite.bg

Според сигналите в седма задача от първия модул няма нито един верен отговор на задачата, въпреки че една от подточките трябва да бъде зачеркната като вярна. 

Според абитуриенти обаче във всяка една от тях е допусната грешка. От образователното министерство казаха за bTV, че няма допусната граматическа грешка в задачата.

Изпитът на седмокласниците се състоя в два модула, като във втория модул те трябваше да пишат преразказ върху откъс от роман на Бранислав Нушич. Техните оценки ще станат ясни до 6 юни.