Три града въстанаха срещу унищожаването на националните паркове Пирин, Витоша и Рила. Протести днес се провеждат в Русе, София и Пловдив.

Протестът в София стигна до Народното събрание. По-рано пред деня той тръгна от сградата на Министерство на околната среда и водите. Хората се събраха в символична опашка, която цели да покаже, че вече губят търпение от бездействието на институциите по отношение на опазването на Пирин, Рила и Витоша.

Една от причините за това протестът да продължава е разораването на площ до писта "Витошко лале" в началото на месеца.

Случилото се според коалицията неправителствени организации „Да остане природа в България” е безпрецедентен акт, а теренът, който е разоран, и който през тези почивни дни беше отново засаден с млади дървета, според същата коалиция съвпада с план за разширение на пистата, който е бил отхвърлен от ВАС.

Исканията на протестиращите са спиране на строежите на Витоша и Пирин, уволнение на директорите на природен парк "Витоша" и "Пирин", както и връщане за ново разработване на плановете на управление на Витоша, Пирин и Рила.

Протест днес има и в Пловдив. Около 50 души скандират в центъра на града, че гората е за всички и трябва да се спре застрояването. Едва не се стигна и до напрежение, защото при протестиращите отиде мъж, който обяви, че е собственик на хотел в Банско и именно протестите му пречат на бизнеса. Наложи се и намеса на полицията.