Министерството на околната среда и водите започва актуализация на районите в риск от наводнение.

Една от мерките в държавния План за управление на риска от наводнение е изграждането на системата за ранно оповестяване на Община Бургас, която показва в реално време кога нивото на водоемите се покачва. Идеята е системата да заработи на национално ниво.

Снимка: bTV

Докато това стане, съседните общини като Камено разчитат на държавата поне да почисти опасните водоеми.  

Това обаче, оказва се, не се случва. Само случайност спаси Тръстиково от трагедия при последния потоп в Бургаско. Късметът е селото е, че се е скъсала по-отдалечената дига на река Русокастренска и водата се е изляла в нивите.

Снимка: bTV

„На кого да се оплачем?! Като стане, ще стане, дано да успеем да избягаме!“, казва Васил Янев от Тръстиково. На 66 години той не помни коритото на реката да е чистено. Тя е извън селото и за нея се грижи държавата.

„Изрязани са дърветата по върха на дигата, които за мен са укрепващ елемент“, коментира кметът на селото Иванка Драгова.

Снимка: bTV

И в съседното село Полски извор деретата се чистят само в населеното място.    

„От там нататък започва вече държавната част, не е почистено и имаме проблем. Тази вода издавя населението, както знаете, в това село имаме и смъртен случай, точно поради тази причина, защото водата няма къде да отиде“, казва зам.- кметът на Община Камено Георги Георгиев.

Карти, изготвени от Басейнова дирекция, показват риска от наводнение в опасните участъци.    

Снимка: bTV

„По този начин могат да вземат мерки – да се застраховат, да си издигнат дига или където се залива, могат да имат забрани за строителство“, коментира Георги Янев, гл. експерт, Басейнова дирекция „Черноморски регион“.

Картите трябва да бъдат актуализирани, защото информацията за тях е събирана преди няколко години.

От областната управа периодично искали пари от държавата за почистване на опасните речни участъци, но досега не са получили. След последното наводнение са поискали нови 632 хил. лева.