Започва работата на Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) очакваните количества ще са от 1 до 5л/кв.м., в северозападните райони до 8-1л/кв.м.

Утре ще бъде облачно и дъждовно, като в Западна България дъждът ще преминe в сняг. На места, главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област се очакват значителни валежи с количества (сумарно за денонощието) - между 30 и 50 л/кв.м, в отделни райони и повече, а в останалата част от страната - между 15 и 30 л/кв.м.

В събота валежите ще отслабнат, но почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Очаквани количества - между 10 и 20 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.

В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. Днес на база метеорологичната и хидрологична обстановка не се очаква съществена промяна при речните нива. В петък и в събота, в резултат на прогнозните валежи и повишената почвена влага, се очакват по-съществени повишения на реките в Дунавски басейн, Черноморски басейн, Източнобеломорски басейн, Западнобеломорски басейн.

От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда към момента са обявен оранжев код – „Риск за тревога” за Сазлийка при Гълъбово, Тунджа при Елхово и Мочурица при Воденичане, Ардинска при Ардино.

Днес от 11:00 часа се активира работа на Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите. 24-часовия режим на работа на звеното, включително в почивни и празнични дни, се активира при постъпване на информация от НИМХ за хидро-метеорологични явления, които могат да доведат до рязко повишаване на водното ниво в реките.

От Оперативното звено са дадени предписания на собствениците и/или ползвателите на комплексните и значими язовири да спазват, утвърдения от министъра на околната среда и водите, месечен график за март 2015 г. и да поддържат проводимостта на речните русла на 500 метра след язовирните стени.