Протестите за Пирин са изцяло политически, обяви в кулоарите на парламента министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Според него протестите са инспирирани от политически партии, които не са прескочили 4-процентовата бариера.

Министърът твърди, че протестиращите не са разбрали добре и става дума за застрояване на 2%, а не на 48% от територията на парк „Пирин.

„От самото начало това е един политически протест. Той няма нищо общо с околната среда. Дори хората, които протестират, май не са съвсем наясно, говорейки за 48% за застрояване. Това са 200 кв. км, това е Пловдив и Варна, взети заедно. Става дума за 2%, върху които само режимът е сменен и се допуска, а от тук нататък трябва да бъде направен специализиран подробен устройствен план, който трябва да мине през екологична оценка и оценка за въздействието. Ако има инвестиционни намерения, те трябва да минат през оценка за въздействие върху околната среда”, посочи Нено Димов.

На въпрос на bTV за съдбата на двете лъвчета от Разград министърът не даде никаква конкретна информация.

Димов разясни също, че има два варианта за Витоша и двата се разглеждат, за да се види кой е обективният начин, по който може да се процедира, за да се равива паркът. 

Единият е приемане на новия план, който сега е върнат с допълнителни въпроси към дирекцията на парка, а другият е изменение на съществуващия. 

Паркът трябва да бъде върнат на софиянци, би трябвало да се преодолее съпротивата срещу неговото развитие, категоричен е екоминистърът.

Дали съоръженията на Витоша трябва да бъдат ремонтирани, или заменени с нови, трябва да реши потенциалният инвеститор, отбеляза той. По думите му за целта трябва да се разреши подобна дейност и да се преминат всичик законови процедури. Ние сме блокирани от Закона за горите и от действащия план, в който не се разрешават подобен вид дейности, допълни Димов.