Екоминистърът предлага забрана за достъп на коли до втория кабинков лифт над Банско
Той отговаря днес на въпроси за парк Пирин чрез жива видеовръзка във „Фейсбук”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 4
    6
Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили.

Нено Димов за втория лифт над Банско: До момента има само една чертаСъоръжението надали ще се строи в рамките на годината

Той обяви това по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Министърът отговаря на въпроси на граждани за Национален парк „Пирин” чрез жива видеовръзка.

Според него ще има възможност само за строителството на ски лифтове, влекове и ски писти, но не и на хотели и ресторанти. Водохващания ще има само за да се задоволят питейни нужди, обясни Димов.

Според екологичните организации обаче, ако се изгражда втора кабинка в Банско, ще се стигне до строителсвото и на търговски обекти заради туристите и това ще нанесе щети на природата, а допълнителните мерки няма да проработят.

Тук може да проследите цяла дискусия:

Министърът каза, че в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района.

„Разпоредил съм на ръководството на „Пирин” да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите”, каза Димов.

Той отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди.

„В 2% процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6% от парка над Добринище. 

Банско
Снимка: bTV
Банско
Снимка: bTV
Нено Димов обеща и в Банско, че Пирин няма да се бетонираВ парка щяла да се изгражда само спортна инфраструктура

Нено Димов обяви още, че към днешна дата в екоминистерството не е постъпило предложение за изграждане на втори лифт над Банско.

Той допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната.

„Юлен” показа идеен проект за втора кабинка над БанскоЛинията ще стига до Шилигарника и за всяко отсечено дърво щели да се засаждат по 5

Министърът подчерта, че в парка е позволена единствено санитарна сеч.

Утре протестите на природозащитниците продължават в цялата страна. По-рано през деня пък жители на Банско и региона получиха есемес, който ги призовава да излязат на протест в подкрепа на изграждането на втора кабинкова линия.

До момента в екоминистерството няма внесено инвестиционно намерение.

Използвани са материали на БТА
  • 4
    6
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре