Екипът на Слави Трифонов ще обжалва пред съда решението на Централната избирателна комисия за референдума. По закон това трябва да стане в 7-дневен срок. Нямам доверие на системата, най-малко имам доверие на ЦИК, заяви той пред bTV:

"В случая смятам, че точно Централната избирателна комисия, бидейки в услуга на толкова много политици толкова много години, не е институция, на която може да се има доверие. Има много сигнали от наши доброволци, от наши зрители, участници в референдума, за нарушения, които не са отбелязани в това, което виждам. Затова изчаках, за да се запозная с това, което казва ЦИК и с решението им. По закон аз и инициативният комитет ще обжалваме във Висшия административен съд и ще направим всичко възможно по законов път това решение да бъде премахнато, защото според мен то не е правилно, не е вярно". 

Слави Трифонов допълни, че няма доверие и на парламента с партиите в него. Той беше категоричен, че трите въпроса от референдума трябва да бъдат приети по начина, по който е изразил волята си суверенът.

"Тук за някакви гласове да говорим, за политически дивиденти, които искат да извлекат партиите – това е толкова прозрачно и за съжаление е толкова неприятно, направо е гнусно. Не мога да го коментирам по друг начин, освен по този, който издават волята си три милиона и половина българи. Тези три точки трябва да бъдат приети по начина, по който ги искат хората".

Нека политиците да не забравят кой им е началник, призова Трифонов.

По-рано днес ЦИК реши, че референдумът, иницииран от Слави Трифонов, няма да има задължителен характер, а ще влезе за обсъждане в парламента. Според комисията не достигат около 12 000 гласа. В допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души.

Гласувалите според броя подписи в избирателните списъци в референдума са 3 487 970. Общият брой на действителните бюлетини е 3 400 890.