Екатерина Захариева за договора с Македония: Това наистина е голям момент
Вицепремиерът каза, че с македонските си колеги разговаряли без преводачи, защото „говорим на един език, така да се каже“
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
Екатерина Захариева
Снимка: Ладислав Цветков

Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония беше нужен, защото години наред имаше напрежение. Инициативата за подписване на споразумение беше на България, поради доста често враждебни действия и на предишното македонско правителство, и на учени. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Този договор е нужен, най-малкото, за да се изгради доверието между двете правителства и политиците. Разбира се, доверието между хората е изключително важно, в текста има заложени тези неща, каза още тя.

Българският химн прозвуча на националния празник на МакедонияТова стана по време на честванията при църквата „Св. Спас“ в Скопие, на които присъства и голяма българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов

Напрежението беше създадено изкуствено, не от България, но и ние има какво да променим в себе си, посочи Захариева.

Екатерина Захариева
Снимка: Ладислав Цветков

С Договора печелим няколко неща – показваме, че българското правителство може да решава без посредничество проблемите със съседите си; че не само на думи, но и на дела работим за стабилни Балкани; което е и една от целите на българското европредседателство; печелим спиране на антибългарската кампания; сближаване на гражданите, на бизнесите, на културата. И икономическият ефект не е без значение, знаете, че се подписаха два други меморандума – за Коридор №8, който ще свърже Италия, Албания, Македония и България, и за газовата връзка. Т.е. – да, хората ще почувстват ефекта от този договор и чрез икономическото, и чрез културното измерение, посочи Захариева.

Росен Плевнелиев: Аз посочих проблема с МакедонияДа се отворят „досиетата КТБ”, призова президентът от 2012 до 2017 г.

Ефектите вече започнаха да се усещат като радост и емоция у гражданите на двете държави. Това наистина е голям момент, каза още тя.

Вицепремиерът сподели, че с македонските си колеги са разговаряли без преводачи. „Разбира се, че се разбираме прекрасно, вижда се, че не се използват преводачи, ясно е, че няма нужда. Неслучайно и диалогът е толкова лесен – ние сме толкова близки (...) Говорим на един език, така да се каже“, добави Захариева. На въпрос какъв е той, тя отговори: „Ние говорим на български“.

Екатерина Захариева
Снимка: Ладислав Цветков

За двете българки, които бяха задържани в Турция, външният министър каза, че те все още са в южната ни съседка заради мярката за неотклонение на едната – Мира Яшар, която е подписка и изисква да се явява в полицията два пъти седмично. Адвокатите на семейството обаче ще поискат промяна на мярката в парична гаранция с аргумент, че момичето учи в чужбина.

Мира и Веселина, които бяха задържани в Турция: Държим сеВластите ги задържали, докато се прибирали от плажа, не им обяснили нищо, не им осигурили и преводач

Най-вероятно на Мира Яшар ще бъде повдигнато обвинение за агитиране в социалните мрежи в полза на организация, която Турция смята за терористична. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи от една до пет години затвор, каза Захариева. Тя посочи още, че по-скоро подозрителен за турските власти е приятелят на Мира – Джо, който също е задържан.

В постоянна връзка сме със семейството, ако поискат съдействие, ще го окажем, каза министърът.

Бойко Борисов: Към освободените българки в Турция се отнасят по възможно най-добрия начин С английските служби работим много добре, заяви още премиерът

Кога и дали майката Веселина ще се прибере в България е нейно решение, каза още Захариева.

Екатерина Захариева
Снимка: Ладислав Цветков

Помолена да коментира черния списък на българи, които, според Анкара, са свързани с терористични организации, тя каза, че не го е виждала и доколкото знае все още няма отговор от страна на Турция на запитването на МВР.

За новия орган за антикорупция и обвиненията, че отклонява вниманието от съдебната реформа Захариева каза, че напротив, той е в програмата за съдебна реформа.

Експерт за антикорупционния закон: Може да ни донесе ново ДС (ВИДЕО)Атанас Славов посочи, че председателят на новата структура ще може публично да заклеймява неудобните

Злоупотреби винаги са възможни, ако имаш такава мисъл, дори да напишем най-перфектния закон. Важното е, че наистина имаме воля за борба с корупцията, каза още тя.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре