Екатерина Захариева: Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет
Предполагам, че е някакво техническо недоразумение, каза външният министър за отказа на Техеран да пусне правителствения самолет през своя територия преди два дни
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    15
Екатерина Захариева
Снимка: Ладислав Цветков

Върнахме се през Иран, пожелаха ни приятен полет. Ситуацията беше неприятна, но това няма да навреди на добрите ни отношения с Техеран. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Маршрутът на правителствения самолет

Разрешенията за преминаване през въздушното пространство на дадена държава се вземат през оперативния отдел на „Авиоотряд 28“. От Иран такова е поискано на 17 ноември и е получено на 27, обясни Захариева.

Екатерина Захариева
Снимка: Ладислав Цветков

В момента, в който самолетът навлезе в Иран, бе помолен да напусне. Това, което получихме като доклад от авиоотряда, беше, че въпреки че сме имали разрешение, сме били помолени да напуснем. Веднага беше получено разрешение за прелитане над Ирак и стигнахме. Върнахме се през Иран без никакъв проблем, пожелаха ни приятен полет, каза тя.

Самолетът на Бойко Борисов опита да прелети над Иран, не го пуснахаПравителственият "Еърбъс" имал разрешение, но то било оттеглено в последния момент

Ситуацията беше неприятна ситуация, но не сме се притеснили, увери министърът.

У нас веднага е поискано обяснение от временно управляващия посолството на Иран в България. Той не е знаел причината, но ето, в рамките на ден получихме извинения, посочи тя.

Грешно обявяване на полетна информация е причината за отклоняването на полета на БорисовВъзможно е промени, които пилотът е извършил в последния момент, да са довели до объркването

Предполагам, че е някакво техническо недоразумение, каза Захариева. На въпрос дали проблемът наистина е бил технически или става въпрос за обтягане на отношенията между Иран и Саудитска Арабия тя отговори: „И двете са възможни“.

Екатерина Захариева
Снимка: Ладислав Цветков

Според Захариева няма как Иран да не е знаел, че на борда на самолета се намира министър-председателят.

По думите ѝ нито прелитането над Иран е било опасно, нито това над Ирак.

Славчо Велков: Бих избрал друг маршрут за полета на премиераСлучилото се над иранското небе е било насочено не към нашата страна, а към Саудитска Арабия

И двете министерства отчитаме, че този неприятен инцидент няма да навреди на добрите отношения, които имаме, каза външният министър и добави, че не мисли, че от „Авиоотряд 28“ са допуснали грешка.

Премиерът за отклонения полет: Имаме прекрасни отношения с ИранНа въпрос дали коментарите в България относно тази промяна в полета са пресилени, премиерът отговори, че „завистта в България започва да става характерна черта”

Танцът със саби

Танцът със саби е голяма чест и показва уважението, което в Саудитска Арабия изпитват към България и българския премиер – не на всеки се показва този танц и съвсем не всеки е канен да участва, каза Захариева.

Като Тръмп: Бойко Борисов се включи в танца със саби в Саудитска Арабия (ВИДЕО)Видеото беше излъчено на живо в профила му във „Фейсбук”

Според нея това уважение се дължи на комплекс от предпоставки – на това, че България стои стабилно на картата на външната политика, че видяха, че сме сериозен партньор, че може да се инвестира у нас, че сме една от държавите в ЕС и мнението на България се зачита. Това наистина е широко отваряне на вратите, каза тя.

Захариева посочи, че присъствието на Симеон Сакскобургготски в делегацията е било от значение. Самият той познавал вече петима крале на Саудитска Арабия, а в Рияд били възхитени от приемствеността в българската политика.

Екатерина Захариева
Снимка: Ладислав Цветков

Вицепремиерът изключи присъствието на Сакскобургготски да има общо с връщането на царските имоти – този казус няма нищо общо, няма сделка и услуги. Това са абсолютни спекулации, увери тя.

Забрадки

Захариева коментира и скандала в социалните мрежи със забрадената преводачка. „Това е въпрос на избор, каза тя – в крайна сметка това са традициите на държавата и не виждам нищо лошо. Аз съм преценила, че нямам нужда от забрадка“.

Договорките

В Рияд постигнахме важни договорки, отчете Захариева, като изтъкна спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане и земеделската спогодба.

В първите няколко месеца от другата година ще се търси имот в Рияд за българско посолство. Очаква се и посещение на саудитския външен министър – евентуално догодина.

От хотелите до борбата с тероризма: Какво договаряме със Саудитска АрабияБългарската делегация проведе ред двустранни срещи

Целите са първо активизиране на диалога на политическо ниво, след което и посещение на бизнес делегация, така че саудитският бизнес да види на място възможностите за инвестиции у нас, тъй като Рияд има план за диверсификация на икономиката, каза тя.

Борисов в Саудитска Арабия: Имаме много да наваксваме в отношениятаЦелта на визитата е да развие отношенията между двете страни в области от стратегическа важност, както и да насърчи партньорство в различни сфери от взаимен интерес

Вижте целия разговор във видеото:

  • 4
    15
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре