Предстоящото посещение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на 26 март е съвместна инициатива на българския премиер Бойко Борисов, като председателстващ Европейския съвет, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Въпросите, които президентът Румен Радев призова премиера да зададе на Ердоган, са много важни, но те се поставят на двустранните срещи, не на ниво медиатори. На тази среща ще има възможност да се обсъди като цяло отношенията ЕС – Турция, в това число, разбира се, въздържането от намеса във вътрешните работи на всички държави, в които има турски граждани. Това коментира външният министър Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Президентът каза, че няма да се натрапва там, където не е канен, но призова премиера да постави пред Ердоган въпросите за ненамеса в нашите вътрешни работи, в изборния процес, духовния живот на българските мюсюлмани и за компенсациите на тракийските бежанци.

Снимка: bTV

Според Захариева фактът, че България успява да организира такава среща е голям успех за българската външна политика.

На въпрос дали Радев е поканен, тя посочи, че президентската администрация е информирана за всяко действие. Когато има посещение на ниво премиер или външен министър, винаги информираме президента и той, ако има желание, се среща с тях, каза първият ни дипломат.

Захариева посочи, че тепърва предстои да се уточни форматът, но „така или иначе това е формат по време на българското европредседателство и в него се срещат председателството с институциите и съответната държава, не е формат на лидерите“. Ако президентът има желание да се види с Ердоган, това ще се осъществи, подчерта тя.

Снимка: bTV

В никакъв случай България не разнася шеберт или чай, или кафе по време на българското председателство, напротив“, каза тя.

За поредния скандал между премиера и президента министърът коментира: „Не е приятно, мислех, че институциите работят добре и се надявам това напрежение да се успокои и да продължим за доброто на България“. Тя самата не може да си обясни какво е предизвикало тази реакция. „Мисля, че премиерът беше доста доброжелателен (в интервюто си по bTV), така че се надява да се изчистят тези напрежения и не бих казала, че е полезно за никого“.

Захариева каза още, че не може да коментира думите на Делян Пеевски (Радев и Борисов да се разбират като „големи момчета“) и добави, че „за съжаление, се завърта неговото име постоянно“.

Снимка: bTV

За изказването на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че на премиера Борисов може да му се даде руско гражданство, за да гласува на президентските избори в Русия Захариева каза, че това е „нелепа шега“. Тя подчерта учудването си, че Захарова е повдигнала въпроса близо три седмици след изказването на Борисов, че „в света има две неща, които не се избират – родителите и президента на Русия“.

Реакция трябва да има на подходящото ниво, не мисля, че на българския министър отива да отговаря на говорител, каза тя.

Вижте целия разговор във видеото: