Екатерина Захариева: Тероризмът трябва да се бори с "мека сигурност"
По-рано през деня стана ясно, че при атаката в Лондон е пострадал наш сънародник, който се намира в болница
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 0
    12
Екатерина Захариева
Снимка: Ладислав Цветков

„Трябва да се изготви т.нар. „мека сигурност”. Това не означава да се спре физическата борба с терористичните групировки, но тази сигурност включва също образование, възпитание в толерантност към различието и религиите, както и истинска интеграция на малцинствата”, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Трябва да се спрат и източниците на финансиране на групировките, а те са няколко – незаконен трафик на хора, на културни ценности и на гориво”, смята още Захариева.

Тя добави, че в случая е много опасна и хибридната война, който се води в интернет пространството. „Там се радикализират младите хора”, смята Захариева.

Българин е пострадал при нападенията в Лондон Той се лекува в болница и е в стабилно състояние

По-рано днес от ведомството съобщиха за пострадал българин, който се лекува в лондонска болница. Той е в стабилно състояние. По-късно стана ясно и за още една наша сънародничка – семейството й подало сигнал, че не може да се свърже с нея, но жената по-късно беше открита.

Тя отказа да назове името и подробности около двамата българи.

„Нашият посланик в Лондон поиска разрешение да се срещне с мъжа в болницата, до момента все още чакаме”, добави вицепремиерът.

„За момента нямаме информация за други пострадали български граждани”, категорична е Захариева.

400 българи са били на метри от мястото на терора в Лондон Наши сънародници разказаха пред bTV какви са настроенията сред хората след терористичния акт

Хибридна война между Русия и България

„Нямаме безспорни доказателства за това, но не бива да си затваряме очите”, каза външният ни министър.

Захариева даде пример с данните, че е имало руска хакерска намеса в изборите във Франция, както и при тези в Съединените щати. Тя припомни и множеството хакерски атаки, които се случиха и у нас преди президентските избори.

„Хибридната война и фалшивите новини пречат за развитието на отношенията ни”, обобщи Захариева.

Външният министър добави, че едно официално посещение на руския президент Владимир Путин в страната ни би помогнало за заздравяване на дипломатическите отношения между нас.

  • 0
    12
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре