ЕК: Влизането на България и Румъния в Шенген е политически честно и необходимо за сигурността
В общо пространство без гранични проверки съществуват общи заплахи за сигурността, каза еврокомисарят по вътрешните работи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Шенген
Снимка: iStock

Приемането на България и Румъния в Шенген е не само политически честно, но е и необходимо от гледна точка на сигурността. Това заяви на пресконференция днес еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, цитиран от БТА.

Шенгенското пространство е едно от основните постижения на ЕС и сме твърдо решени да го защитим, съхраним и укрепим, добави той. В общо пространство без гранични проверки съществуват общи заплахи за сигурността. Затова трябва да направим всичко възможно, за да запазим крехкото равновесие между свободното движение и сигурността. Можем да постигнем това единствено със съгласувана и единна шенгенска правна рамка, която включва Румъния и България, посочи Аврамопулос.

Германия не иска нови страни да се присъединяват към ШенгенВодещи австрийски политици подкрепиха тази позиция

Комисията днес отново призова Съвета на ЕС да вземе скоро решение за приемането в Шенген на България и Румъния.

За да могат държавите от ЕС да се противопоставят на заплахите заедно, крайно време е България и Румъния да се присъединят към Шенген.

Жан-Клод Юнкер пред bTV: България и Румъния заслужават да са в ШенгенШефът на еврокомисията ни призова да се готвим и за еврозоната, но влизането ни „няма да е утре сутринта”

Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване и за премахване на проверките по вътрешните граници между тези две държави и техните съседи от ЕС. България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и затова следва да станат станат част от Шенген, заявява комисията.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре