Нов скандал с иновативните терапии за тежко болни пациенти. Ефектът от прилагането им ще се проследява само в определени болници, посочени в изричен списък.

Центърът за защита правата в здравеопазването определи това като нов опит за мораториум, а от здравното министерство ги обвиниха, че създават фалшива новина.

Вече ще се проследява ефективността на иновативни терапии.

Проследяването ще трае 3 години и ще се извършва само в конкретни болници. Те ще подават информацията до РЗИ - от там тя  ще отива до няколко институции докато стигне до Съвета по цени и реимбурсация и до Здравната каса. От проследяването на ефективността ще зависи дали и как касата ще продължи да плаща терапиите.

Скандалът се развихри, заради списъка, в който се посочват болниците за проследяване.  Пациентски организации и лекари твърдят, че така държавата ограничава местата, в които пациентите да се лекуват.

Изискването да се проследява ефективността от лечението с иновативни терапии е въведено с промени от януари 2017 г. Засяга терапиите, за които няма данни от прилагенето им в реална медицинска практика.

Според промените, проследяването ще си извършва само от унивреситетските болници. Но не от всички, става ясно от списъка. Тази, в която работи д-р Маринов например, не е включена в него.

"Достъпът на пациенти до тези лекарства е силно ограничен. Изкуствено се концентрират пациентите в една-две болници в София, Пловдив и Варна", посочи д-р Филип Маринов от отделението по медицинска онкология в УМБАЛ "Дева Мария" – Бургас.

Пациентката на доктор Маринов - Зинаида Мишева отново се бори с рака. Първият път са я лекували в Пловдив, сега - в родния й град Бургас.

„Ако "умните глави" решат, че трябва да ни лишат от тази иновативна терапия, тези иновативни лекарства, просто ние сме лишени от най-важното – това е правото на живот”, коментира тя. 

Притеснение има и сред болниците, които не са унивреситетски. Не е ясно дали касата ще им плати, ако лекуват с иновативна терапия.  „Фактически това означава отново мораториум по друг начин направен с административни актове”, заяви Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

От здравното министерство определиха твърденията за въвеждане на нов мораториум като фалшива новина. Решението болниците да са унивреситетски е взето след допитване и до националните консултанти. При необходимост, списъкът ще се актуализира.

Предстои касата да започне да плаща новите терапии.