Една емблема на социализма оживява с нов облик
Монументът „Камбаните“ край София се ремонтира, за да се обособи ново кътче за почивка до града
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    2
„Камбаните“
Снимка: bTV

Една емблема на социализма оживява с нов облик – монументът „Камбаните“, издигнат в чест на детските фестивали „Знаме на мира“, се ремонтира. Идеята е да се обособи ново кътче за почивка край София.

Монументът е издигнат преди близо 40 години. Идеята е на Людмила Живкова.

„Камбаните“
Снимка: bTV

„Във всичко това има страхотен смисъл и е много тъжно днес, когато виждам, че има двама възрастни господа, които охраняват това място, което трябва да бъде обособено като парк, заградено, да има някакъв пропусквателен режим, децата ни да идват тук“, коментира журналистът Георги Тошев.

„Камбаните“
Снимка: bTV

Той е едно от асамблейчетата и благодарение на това се среща с деца от цял свят и се запознава с тяхното богатството от култури.

Още с падането на социализма мястото е изоставено. Част от 68-те камбани са прибрани, други са откраднати за скрап.

„Камбаните“
Снимка: bTV

От лятото мястото се облагородява – сменено е осветлението, има нови кошчета и табели, част от бетонните плочи и камбани са изчистени.

„Камбаните“
Снимка: bTV

„През лятото за пикници е идеално, за семеен излет, за всякакви представления – коментира Христо Илиев от „Спаси София“. – Също така е любопитно, че „Камбаните“ представляват най-големия перкусионен инструмент в Европа и на него могат да се изнасят концерти“.

„Камбаните“
Снимка: bTV

За да продължи облагородяването обаче, повече хора трябва да посещават забравените „Камбани“, за да станат те отново важни и така да се отделят повече средства за тях.

  • 3
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре