С нова графична публикация в социалните мрежи обвиняемият бизнесмен Васил Божков поставя в обща хронология реалните събития около Закона за хазарта и твърдения си, че междувременно е бил изнудван от управляващите заради лотарийния си бизнес.

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират". Това пише в нов пост Васил Божков в своя профил във „Фейсбук“.

И допълва: "Сигналът, който подадох до прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен", пише още в новата публикация в социалната мрежа. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата #хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес". 

В новата си публикация в социалните мрежи, озаглавена „От рекет към грабеж“, с реалните им имена и снимки - на министъра на финансите Владислав Горанов, премиера Бойко Борисов и Валери Симеонов, хазартният бос описва как е бил атакуван от управляващите.

Според Божков рекетът (във вид на такса "Помагане", за която разказваше чрез комикс) се е превърнал в атака на бизнеса в момента, в който чешка компания е предложила 1 млрд. лв. за 51% от "Национална лотария". Пред bTV от фирмата, която е една от най-големите лотарийни играчи в Европа, потвърдиха за интереса си да купят контролния пакет акции от българската компания: "През 2019 г. отправихме индикативна необвързваща оферта за придобиването на мажоритарния дял акции в Националната лотария в България. Нашата необвързваща оферта не беше приета и преговорите бяха прекратени".

Бизнесменът твърди, че отказът му да приеме предложенията, отправени по думите му от управляващите, е довел до поредица от действия, с участието на Горанов, Симеонов, Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Има и два цитата, приписани на финансовия министър Владислав Горанов (който по-рано не отрече, че е общувал с Божков - б.р.): "Трябва да дадеш безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от нас субект" и (след като са започнали мерки срещу "Национална лотария") "Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си?".

Извън картинката, доказателства за изложените твърдения няма.

Прокуратурата потвърди, че обвиняемият Божков е изпратил сигнал до тях по имейл и той се проверява. От Министерството на финансите отказаха коментар.

Вижте схемата: