Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че не вярва, че администрацията на Тръмп бързо ще даде заден ход по някои от дипломатическите постижения на администрацията на Обама.

Кери за последен път участва в Световния икономически форум в Давос като ръководител на американската дипломация. Интервюиран там от известния американски коментатор Томас Фридман от "Ню Йорк таймс", Кери каза, че има намерение да продължи да бъде "изключително активен и ангажиран", след като тази седмица излезе от властта заедно с президента Барак Обама.

Ако администрацията на Тръмп се опита да развали ядрената сделка с Иран, Кери е убеден, че други страни, помогнали да се постигне това споразумение, ще го запазят и САЩ ще останат "отстранени от играта" и ще се окаже, че сами са нанесли удар по репутацията си.

Запитан с какво най-много се гордее като държавен секретар, Кери отвърна с шега: "Че успях да остана жив".

На форума в Давос Кери коментира и постиженията на ЕС, малко след като британският премиер Тереза Мей представи плана си за брекзит.

ЕС не бива да забравя, че е имал много успехи през последните десетилетия. Европейската интеграция доведе до траен мир и сериозен икономически растеж, предаде ДПА. Европа трябва да вярва в себе си, заяви той и добави, че е грешка да се вини съюза за тревогите, които изпитват хората.