„Колко човека може да приеме България и колко човека ще репатрира?”. Това попита в „Тази сутрин” Ангел Джамбазки от ВМРО-БНД по въпроса с влизащите през границата бежанци и нелегални имигранти. „Можем ли да приемем 200 000? Аз мисля, че не можем. Това ще бъде икономическа катастрофа. А трябва да се пази редът по улиците, за да няма дивотии и патрули”, продължи той.

Думите му дойдоха на фона на данните от началото на годината, които обяви Елена Дянкова – национален координатор на Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР). Според тях 5322 души са потърсили закрила, от тях 23 са получили бежански статут, 1250 – хуманитарен, а 298 са с отказ.

Тук Джамбазки отново попита дали тези с отказа са репатрирани и сам си отговори: „Не, те продължават да са в центъра на София”. Дянкова обаче контрира и обяви, че те са настанени в центровете в Бусманци и Любимец, където чакат депортиране.

Според Джамбазки проблемът е в това, че няма ограничен брой на подаване на молби за статут. Така конкретното лице пуска молба след молба, а „през това време е на външен адрес в София”.

Той наблегна отново на контрола и охраната на държавната граница, където Турция има интерес да прехвърля „проблема на чужда глава”, а с бездействието си България „покровителства една сенчеста икономика”.

По думите на Дянкова обаче българо-турската граница е затворена и много добре охранявана технически. Тя обясни, че тези, които я преминават, са търсещи закрила и те не могат да минат през ГКПП-та, защото нямат визи.

Дянкова прехвърли въпроса към интеграцията на тези хора, тъй като е „явно, че голяма част ще останат в България”. Джамбазки обаче с противопостави, давайки за пример неспособността на държавата да интегрира толкова години „обитателите на циганските катуни”.

Според Дянкова правителството трябва да започне да използва европейските фондове, които са по предназначение.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас