Все повече духовници се съмняват, че Пловдивският митрополит Николай може наистина да е посегнал на живота на дядо Кирил от Варна. Свидетелските разкази от последните дни - за вербални заплахи от страна на по-младия митрополит, допълни и отец Димитър Амбарев.

Пред bTV той „обрисува” образа на Николай като избухлив, агресивен, болезнено амбициозен, обсебващ Българската православна църква. Отец Димитър разказа за случай по време на църковен събора, когато митрополит Николай дори налетял на Кирил за физическа саморазправа, последвал опит да нападне и друг духовник, понечил да осуети конфликта.

„Тези конфликти между Николай и Кирил са от много по-назад във времето, не са започнали със смъртта на патриарх Максим. Причината е разликата в техните виждания за управлението на църквата. Единият мисли по един начин, другият е обзет от манията да реформира църквата, всичко да става по неговия вкус, макар да е младши митрополит и да е на опашката на всички останали митрополити. Първият им спор бе поради факта, че Николай без основание се обяви за наместник в Софийска митрополия. Освен това Кирил настояваше на последния събор за единен регистър за наличните имоти на църквата и те да са държани под контрол”, разказа отец Димитър.

Той лично станал свидетел на заплаха за убийство, отправена от дядо Николай към по-възрастния си „враг” от Варненската и Великопреславска епархия. „Пред Светия синод владиците излизаха. Изведнъж Николай се обърна към Китил с думите – тебе ще те убия, ще ти отровя живота, в затвора ще те вкарам. Останах поразен”, спомня си духовникът пред bTV.

По думите му, в религиозните среди се говори все по-уверено, че Николай имал ясен план за домогване до патриаршеския престол. „На свободните катедри той слага свои протежета, които един ден с гласа си ще му осигурят патриаршеството. Още след като навърши необходимата възраст по устав, ще принудят Неофит, който също е с разклатено здраве, да се оттегли”.

Отец Димитър Амбарев допълни още един щрих от отношенията между враждуващитев висши духовници. Кирил определял Николай като „меките китки” поради „някои свои виждания, знаете за какво става въпрос, няма нужда да се назовава”.

С образа на „агресивния и подмолен” пловдивски владика се съгласи и богословът проф. Иван Желев. „И аз съм чувал за такива нападки от страна на Николай - такъв му е нравът. Такива неща споделят митрополитите, но никой не смее да му се опълчи, за да не влезе в полезрението му. Този един митрополит се опитва да командва целия Синод – пловдивският Николай и група около него. Това е един човек с болезнена амбиция. Той изпитва такава злоба към някои хора, че те вярват, че действително може да мине и към действия”.