Върховната административна прокуратура излезе с препоръки към Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Проверка показала двоен аршин при издаването но документи, нужни за български паспорт.

Прокурорите влизат в Агенцията за българите в чужбина след сигнал на зам.-министър на правосъдието. В документа се казва, че незаконно се издават удостоверения за български произход. Удостоверението е само един от документите, които са необходими за получаване на гражданство.

Петър Колев е получил такова преди 5 години и от македонец е станал българин. „Аз и брат ми сме българи, а нашите родители не са. Някакви небългари са създали българи”, обяснява той.

Родителите на Петър Колев чакат за гражданство от 3 години. „Баща ми е получил грамота за проявено родолюбие и патриотизъм от Сергей Станишев. За Станишев баща ми е българин, за сегашната министърка не е. Бих ги помолил да седнат на една маса и да се разберат дали баща ми, който е създал българин, е българин”, казва Петър.

Прокурорите, които проверяват работата на Агенцията, установяват, че организацията по прилагането на закона куца. Според прокурорите засега е рано да се говори за търсене на наказателна отговорност. От Агенцията пък обясняват резкия спад в издадените български документи с промяна в закона, датираща от 2010 г.

„С промяната в закона от 2010 г. трябваше да бъдат изчистени всички преписки по стария ред. Те бяха няколко десетки хиляди. В рамките на 2 години бяха изчистени, затова се получава тази амплитуда”, обясни Йордан Янев, и.д. председател на ДАБЧ.

Заради противоречията малко или много са новите българи и законно ли сменят гражданството си, утре от ВМРО ще излязат на протест пред Министерство на правосъдието.