Две искания за оставки скараха депутатите
Денят започна с остра реакция на ГЕРБ на искането на БСП министърът на образованието да напусне поста си заради изучаването на комунизма. Духовете разбуни и темата за Делян Добрев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Народно събрание
Снимка: bTV

Две искания за оставки от страна на опозицията – на образователния министър Красимир Вълчев и на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, скараха народните представители.

Денят започна с остра реакция на ГЕРБ на искането на БСП от края на миналата седмица министър Вълчев да напусне поста си заради изучаването на комунизма в 10-и клас. Според левицата върху този период се акцентира излишно, а се неглижират други периоди от историята.

Нови уроци по история: Десетокласниците ще учат за комунизъм, политически репресии и терор По новите учебници ще се учи за пръв път след 2 години

„Искат оставката на министъра на образованието, защото е отстоял справедливото решение кървавата история на комунизма в България да бъде изучавана от децата ни. Г-н министър Вълчев, това другарите отляво няма как да ви го простят“, каза от парламентарната трибуна Галя Захариева от ГЕРБ.

Народно събрание
Снимка: bTV

„Най-нормално би било предходната декларация да завърши с разграничаване от цялото ръководство на парламентарната група на ГЕРБ, тъй като то е съпричастно в цялата си политическа дейност и в собственото си битие към бившия режим“, каза Валери Жалблянов от „БСП за България“.

Духовете разбуни и темата за Делян Добрев, след като вчера Конституционният съд се произнесе по неговия казус. От БСП днес отново казаха, че се нарушава основният закон.

Валери Жаблянов: Решенията на КС трябва да се уважаватНе Парламентът, а групата на ГЕРБ наруши Конституцията, те взеха решението, с което задължават Делян Добрев да остане в Народното събрание. Дали той трябва да си подаде оставката е въпрос на негова отговорност, смята депутатът

Стоя тук по волята на българския народ. Защото с документи оборих всички лъжи на колегите БСП. Техният балон по темата „Хасково“, по темата „Делян Добрев“ се спука – каза Добрев. – Така бих искал да чуя и г-жа (Елена) Йончева да отговори на въпросите, които цяла седмица задаваме към нея – тя съдружник ли е в офшорна фирма, от тази офшорна фирма получила ли е 315 хил. лв. капитал? И ако не може да отговори на тези въпроси, да си подаде оставката!“.

ГЕРБ не мислят да се разделят с Делян Добрев, питат за оставката на Елена ЙончеваДанаил Кирилов не приема, че има нарушение на основния закон

„Това не е моя лична битка с г-н Добрев. Не аз съм искала оставката на г-н Добрев, а премиерът Борисов я поиска – отговори Йончева. Смятам, че г-н Добрев трябва да остане в НС, за да може гражданите всеки ден да виждат честното лице на ГЕРБ“.

Засега нито един от двамата не смята да напуска пленарните банки.

Решенията на Конституционния съд по принцип имат сила за в бъдеще и нямат обратно действие.

Днес стана ясно още, че БСП смятат да преформулират въпроса си за референдума, които предлагат за Истанбулската конвенция.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре