Районният съд в Асеновград остави в ареста двамата мъже от ромската махала, които преди дни бяха задържани за нападението над децата спортисти. Така общо задържаните по този случай стават 11. Оказа се, че двамата са се укривали за седмица.

Срещу Асен А. и Джавет Ю. има повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост.

Съдът намери, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че всеки един от двамата е извършил престъплението, за което е обвинен. Освен това съдът прецени, че за всеки от тях е налице и реална опасност да извършат и друго престъпление, а спрямо Асен А. и да се укрие.

Установено е, че на 26 юни 2017 г. в Асеновград, двамата са извършили хулигански действия в района на болницата в града, след възникнал конфликт на яз."40-те извора" между две групи – роми и състезатели по кану-каяк.

По данни на обвинението те са се държали агресивно, хвърляли са камъни, обиждали, отправяли заплахи и носели дървени тояги. След инцидента Асен А. и Джавет Ю. се укрили в с. Боянци и Асеновград, като били издирени и задържани от полицията на 4 юли.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд - Пловдив на 13 юли 2017 г. от 16 ч..

Окръжният съд в Пловдив решава днес дали да остави в ареста и другите деветима задържани за нападението.

Те поискаха да излязат на свобода с мотивите, че не са участвали в побоя.

Единият разказа пред съдията, че бил за риба, другият на пикник на язовира, а някои твърдяха, че са отишли пред болницата заради болни роднини.

Прокуратурата поиска днес постоянно задържане под стража на Петър Низамов – Перата и съдът уважи искането, като го остави в ареста.

Той е обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда, след като нападна оператор на bTV.