Дупница вече е град на два континента
Какво свързва дупничани с Антарктида?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Дупница на два континента

Освен с първия православен параклис и вече готовия паметник на кирилицата, българското присъствие на Южния полюс става все по-значимо. Едни от най-високите върхове на полярния остров Ливингстън носят българските имена Свети Борис, Тангра, Левски и Лясковец, а отскоро една от най-труднодостъпните точки на Антарктида – скалист морски нос на остров Смит, се казва Дупница.

„Той изскача, като видение от океана, тъй като е изграден от непристъпни скали и върхове, които не са и качвани много – разказва проф. Христо Пимпирев. – Носът е изключително красив, ненаименуван. Това е скален нос, който се намира в югоизточния край на острова“. По думите му българите имаме привилегията да кръщаваме ненаименувани географски обекти, след като сме на Антрактида вече повече от 25 години.

Дупница на два континента

На остров Смит има и още български имена на географски обекти – Иван Асен, Великан, Батак и Сухиндол са само част от тях.

Идеята за Дупница на няколко континента идва от проф. Рахамин Шекерджийски, който се грижи за здравето на полярните ни експедиции, като разработва имуностимулатори и медикаменти за екипите.

„Това ще бъде нещо вечно – казва той. – Там трябва да отиват хора от Дупница, които са дали нещо за града, които са развили града. Тогава могат да отидат с експедицията да оставят някакво послание на това красиво място“.

Дупница на два континента

Идеята е подкрепена единодушно и от общинския съвет. Изработен е релеф с герба и знамето на града, които вече са на Антарктида.

„Те бяха наши посланици на Дупница – казва председателят на общинския съвет в Дупница Емил Гущеров. – Разбраха на много места по света, че има такъв град в България, което за нас е от изключително значение. Това е едно признание, така че мисля има с какво да се гордеем и ние, защото и ние сме допринесли немалко в историята на България“.

Дупница на два континента

На извънредна общинска сесия професор Пимпирев и екипът му бяха наградени с почетния знак на града. Връчен им беше и том с историята на Дупница, който да бъде занесен в капсула на Южния полюс.

Жителите на града пък научиха от екипа ни за трансокеанския близнак на Дупница. Пошегуваха се, че завземат света.

До началото на 26-ата по ред българска полярна експедиция остават месеци, а кои български имена още бъдат записани в историята, предстои да разберем.

Вижте повече във видеото:

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре