„Дунарит” плати дълговете си, за да избегне „влизане” на държавата
Под въпрос е какво става с лиценза на завода
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Дунарит
Снимка: btvnovinite.bg

„Дунарит” плати задълженията си в опит да избегне „влизане” на държавата в предприятието.

Дълговете са платени само няколко часа след правителственото заседание, на което бе поет ангажимент държавата да придобие дружеството.

Първоначално „Дунарит” дължи пари на КТБ. Миролио обаче купува този дълг за сметка на свой депозит, блокиран в затворената банка. След това продава дълга на фирма, регистрирана на Вирджинските острови. Следва поредно прехвърляне, този път към регистрирана у нас фирма „ДИПИ”, тя пък го насочва към КТБ, за да придобие част от активи на банката, какво точно не е ясно.

Именно на КТБ държавата този понеделник плаща 50-те милиона, за да се избегне, както сам каза икономическият министър, овладяване на предприятието.

Държавата ще спасява „Дунарит”Това не е национализация, говорим за пазарен принцип и процедура, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов

„Дунарит” беше част от имуществото на собственика на КТБ Цветан Василев. Самото кръстосване на заеми и влогове след затварянето на банката се оспорва от синдиците й. Според ръководството на „Дунарит” кредиторите й досега са били мними и с неясни намерения. 

„Ако предишните ситуации трябваше да плащаме на някой неизвестен и някъде си там по острови с неясен собственик, сега се появява нещо легитимно в лицето на държавата да го изплатим и да приключи този въпрос”, обясни директорът на „Дунарит” Кръстю Кръстев. 

Според шефа на „Дунарит” икономическият министър е уведомен за плащането. От ведомството обаче коментираха, че чакат доклад от Държавната консолидационна компания, за да се изясни случилото в последните 24 часа.

Под въпрос е и какво става с лиценза на завода. Според ръководството на „Дунарит” те вече са назначили прокурист, което означавало, че предприятето може да продължи да работи.

Емил Караниколов: 5000 души ще са засегнати, ако „Дунарит” спре работаЗаводът няма легитимни собственици, могат да му отнемат лиценза, обяви министърът на икономиката

Според бившия вътрешен министър Румен Петков правителството се опитвало да овладее оръжейния бизнес, а обявеното, че „Дунарит” няма да работи с посредници, повдигало друг въпрос.

„На изхода на „Дунарит” има 6 договора със САЩ. Аз се надявам, че министър-председателят не иска да ги ликвидира”, заяви той. 

Според премиера Бойко Борисов тъкмо чрез посредниците всъщност се източвало дружеството. Предстои ли следваща стъпка на държавата и в каква посока, засега не е ясно.

 

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре