Глобите, налагани от НАП за забавени осигуровки на малките фирми, ги обричат на фалит. Затова алармира собственик на малък ресторант в едно балчишко село. 38-годишната Милена Александрова трябва да плати глоба от 5000 лева за ненавреме платени осигуровки за един месец на двамата си работници.

Жената живее в балчишкото село Царичино. Преди три години ипотекира родната си къща и със заем строи семеен ресторант. „Имаше интерес от англичани в селото. Започнахме работа, с голямо желание го направихме този ресторант, но кризата удари и англичаните, и българите, и работа в ресторанта почти нямаше”, казва тя.

В заведението работи само съпругът й, който е назначен с трудов договор, а през лятото наема за месец-два и втори човек. Миналата година обаче сметките не излизат и за септември тя забавя плащането на осигуровките им.

„Внесох ги януари, след Нова година и 7 месеца по-късно получих привикване от НАП и ми връчиха, написаха ми актове за това, че съм забавила внасянето на тези осигуровки. Като актовете бяха три - един за социалните осигуровки, един за ненавреме подаден образец 6 и един за здравните осигуровки. Като общо трите акта ми бяха на стойност 5000 лева”, разказва Милена.

Тя признава, че е нарушила закона и че трябва да бъде санкционирана. Но не разбира как за 296 лева и 54 стотинки трябва да плати 5000 лева. Оказва се, че за всеки работодател глобата е еднаква - независимо за колко работника не е внесъл осигуровките.

Александрова обжалва наказателните постановления в съда. Ако обаче те бъдат потвърдени, не знае откъде ще вземе пари. От два месеца ресторантът е затворен, а един от работниците е на борсата. Затова жената апелира за толеранс към дребните търговци, защото при подобни глоби те просто фалират.

Въпреки че глобата на ресторантьорката е над 15 пъти повече от забавената сума за осигуровки, това не е най-строгата санкция. От НАП коментираха, че Александрова е получила възможно най-малката глоба по закон и тя й е наложена правомерно. В най-новия вариант на Наказателния кодекс се предвижда дори затвор за укрити осигуровки, но когато става въпрос за 25 работни заплати.