19 май събира в Джебел хиляди. Датата се определя от хората като начало на съпротивата срещу Възродителния процес.  На този ден през 1989 година на площада се провежда един от първите мирни митинги на местното население срещу Възродителния процес, който хората определят като начало на демокрацията, дошла в България след няколко месеца.

Демокрацията обаче облича датата в празничност. От години празник и възпоменание в Джебел вървят ръка за ръка. Спомените се разказват от баща на син, за да не се забравят, но и забавленията не се пренебрегват.

В годините празникът на Джебел се превръща в партийна трибуна - до вчера  за една партия,  вече за две. За повечето хора обаче има проблем - в самото присъствие на политици на празника им.

Ще бъдат ли помрачени обаче честванията от политически битки между ДПС и ДОСТ?

Журналистът Илхан Андай казва, че още от самото начало водещото нещо е политиката, а днес ще има един етнос, един площад, но две партии.

От ДОСТ официално заявиха, че нямат нищо общо с тези чествания.

В началото на месеца от ДПС поискаха от кмета на Джебел да направят възпоменателен митинг. Той обаче им отказа. Административният съд отмени тази забрана, след което от ДПС решиха, че ще бъдат на площада заедно с хората, за да направят своя митинг.

С две последователни решения на административния съд в Кърджали митингът на ДПС в центъра на Джебел е разрешен и не е отменен, категоричен е зам.-председателят на ДПС Хасан Азис. Той допълни:

„За съжаление, този акт (бел.р. забраната за митинга) ни кара да направим един неприятен паралел между времена, събития и хора. 1989 година тук в присъствието на Исмет Паниша същото управление е забранило провеждането на митинга на хората, които искат да се съберат, за да изразят своето отношение към управлението.

Днес се случва същото – едно местно управление забранява събирането на хора. За съжаление изводите се налагат от само себе си”.

Честването на празника на общината не може да се политизира. Никой политик няма да се качва на сцената. От всяка партия да заповядат да честват празника на общината”, каза кметът на Джебел Бахри Юмер.

Към момента от ДОСТ се дистанцират от поведението на кмета Бахри Юмер, въпреки че той е от ДОСТ.

„Сдружението „19 май”, което е съорганизатор на честванията в Джебел, е с нестопанска цели и преди месец е получило покана за разговор от кмета на общината. Движението е надпартийно и няма общо с ДОСТ или с ДПС”, обясни Гюнер Муса.

Той допълни, че на разговора с кмета, когато им е предложил да бъдат съорганизатори на празника на деня на Джебел, са поискали от него само едно - да бъде безпартийно.

Присъствието на ДПС на площада е противозаконно, категоричен е Гюнер Муса.

Хасан Азис обаче припомни, че има определение на административния съд с два акта.

„С първия акт се отменя като незаконосъобразна забраната на кмета на общината за провеждането на митинг на ДПС в центъра на града, а с второто определение на съда се казва, че предложението, което прави кметът за провеждането на митинг на друго място не ангажира страната, т.е. ние нямаме ангажимент да се съобразим или не с предложението на кмета за провеждане на друго място”.

Качат ли се заявените оратори на едната и на другата трибуна, водещото ще бъде политиката, категоричен е журналистът Илхан Андай.

Очакванията са днес честванията в Джебел да се превърнат в мерене на политически сили на две партии.