Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта „Цанков камък”, чийто консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения. Това е записано позиция на ДПС, разпространена от пресцентъра на партията. 

„Пропагандната машина и почините на черния ПР, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта „Цанков камък”, както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството”, заявяват от ДПС.

Депутати от ГЕРБ внесоха вчера сигнал в прокуратурата за проверка на строителството и финансирането на ВЕЦ „Цанков камък”. Това предизвика спекулации, че сигналът е удар по Доган. 

Години наред името на Доган се свързва с „Цанков камък”. Срещу бишия лидер и сегашен почетен председател на ДПС се водеше дори дело за хонорара, който е взел по проекта.

Най-вероятно ДПС стъпва върху решението на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС).

От решението на ВАС от 14 февруари 2011 г. става ясно, че през 2008 г. Ахмед Доган сключва четири договора с фирма и е получил хонорари по тях. Съдът приема за установено, че Доган, който тогава е депутат, не е вписал тези доходи в декларацията си за имотно състояние, което е задължително за всеки народен представител. Декларирал ги е обаче пред НАП.

Ето и декларацията на Ахмед Доган за 2009 г. пред Сметната палата:

Доган е изпълнил първите си действия като консултант и е получил първите траншове от хонорара, преди да влезе в сила Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси на 1 януари 2009 г, пише в присъдата на ВАС.

Съдът записва в решението си, че въпреки, че получава пари след влизането в сила на закона, това не е проблем именно, защото договорите са подписани преди влизането в сила на закона. Първата инстанция на ВАС записва в присъдата си точно обратното.

Съдът отхвърля и твърденията, че Ахмед Доган няма необходимата професионална подготовка, за да бъде консултант на такива хидроенергийни проекти и че реално той е участник в тези договори, тъй като може да влияе при вземането на решенията за отпускане на държавни пари за реализирането на проектите.

Висшите съдии специално са записали в присъдата си, че Доган не е получил държавни пари. Милионите, които са стигнали до него, са дошли от частна компания, която е получавала пари от фирма, която пък от своя страна е получавали пари от държавата.  Директна връзка между Доган и държавните пари нямало.

Нямало и доказателства, че Ахмед Доган е работил пряко за „Цанков Камък”, въпреки че е работил за фирма, дъщерна на компанията, изпълнила скандалния проект. Разработките на тогавашния председател на ДПС имали за  предмет, различен от преките дейности по изграждането на „Цанков камък”, който представлява само едно от стъпалата по реализирането на водната каскада „Доспат – Въча”.

По делото нямало никакви доказателства, че сключването на договорите и получаване на хонорите от Доган е повлияло или е могло да повлияе върху безпристрастно и обективно изпълнение на задълженията му като народен представител.

Твърденията, че Ахмед Доган може да има влияние върху енергийната политика на страната в частна полза са становища по принцип, в преписката липсват конкретни доказателства в тази насока, смятат висшите съдии.