Доставката на плодове, зеленчуци и мляко в детските градини и училищата е под въпрос. В детските заведения не знаят дали ще има кой да ги зарежда.

Програмите "Училищно мляко" и "Училищен плод" се прилагат вече повече от 5 години. Те са за децата в детските градини и учениците до 4 клас.

Доставките трябва да започнат от 2 ноември, но заради промени в последния момент, фирмите, които трябва да зареждат детските заведения, са готови да се откажат.

Досега за една порция плод или зеленчук се даваха по 68 стотинки, а за мляко или млечен продукт – 54 стотинки.

Сега се въвеждат пределни цени, с които фирмите-доставчици не са съгласни.

От сряда, освен обяд, за учениците в 84-то основно училище в Герман трябва да има и плодове, зеленчуци и млечни продукти. Директорката обаче все още не знае дали това ще се случи.

Фирмата, която трябва да доставя продуктите, е готова да се откаже от програмата. Според тях в цените за плодове и мляко не са включени разходите им за съхранение, обработка, опаковане и доставка и са под пазарните.

„За портокала е обявена цена 2,69 лв. в момента, а ние ще го доставяме на 1,63 лв, което е абсолютно невъзможно. Това ще се отрази както на качеството на всички продукти, които доставяме, така и на здравословното хранене”, каза Милена Рашева, представител на фирма-доставчик по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

Доставчиците се обединяват и настояват за отмяната на новите, пределни цени. Те трябва да снабдяват с плод и мляко учебни заведения с около 200 000 ученика и смятат, че програмата е пред провал.

От Фонд „Земеделие” успокояват, че ако фирмите откажат да снабдяват учебните заведения, е предвидена възможност за отваряне на нов прием по схемите „Училищен плод" и „Училищно мляко".

Както разбрахме от ДФ Земеделие са готови да организират нов прием, но не могат да отговорят на въпроса с колко ще се забави доставката на плодове и мляко в училище.