Пази ли някой язовирите - част от рисковата инфраструктура на държавата? Националният щаб по сигурността на последното си заседание разпореди да се засили охраната на стратегическите обекти. От един месец демонстративно се охраняват гари и автогари.

Язовир Панчарево е един от обектите, стратегически за националната сигурност, които от известно време трябва да са под засилена охрана. Екипът ни обаче видя, че всеки може да паркира където си иска.

Колите стоят паркирани часове наред без никой да ги проверява. Панчарево е най-близкият язовир над София, скъсването на стената му би причинило бедствие. В неделя стената на водоема  изглежда райско място за диверсанти.

За експертите, построили десетки язовири, достъпът на автомобили до стената е абсолютна грешка.

Екипът на bTV се опита да стигне до друг язовир – по-важен и по-опасен - Бели Искър под връх Мусала. Доставя част от питейната вода на София.

Някои навигации и карти показват, че през вододайната зона минава пряк път до Якоруда. Неочаквано обаче пътят свършва.

На разстояние 10 километра от язовира е първият полицейски пост, преминаването след него е забранено. След още 9 километра се намира електрическата централа и след това язовирната стена. В момента се охраняват от полиция със ски и шейни. Навсякъде водоемът е заобиколен от скали.

От различните форми на диверсия най-опасна е тази с химическото или биологично отравяне на водата. През 92-ра година язовир Тополница е промишлено замърсен с арсен, а с водата му се поливат хиляди декари оризища.

Аврам Радев, зам.-министър на околната среда по това време обясни, че технологията в случая е била оризът, който се произвежда, да се дозира така, че в общото количество да има в допустимите граници.

В санитарните зони на язовирите, които осигуряват питейна вода, е забранено дори да се пере с препарати, да се хвърля оборски тор или да се изграждат паркинги и гробища.

Успокоителното при мерките за сигурност е, че би трябвало да са тихи и незабележими, това че не ги виждате, не значи, че не се прилагат.