Дни преди старта на състезанието за безплатно саниране на блоковете, домоуправители се съмняват в успеха на кампанията. Кампанията реално ще започне наесен или най-рано през август. Преди това обаче съседите в панелките ще трябва да се разберат.

Най-напред две трети от тях трябва да се съгласят да регистрират целево сдружение, а най-късно след техническото обследване на блока абсолютно всички собственици, без изключение, трябва да декларират, че ще осигурят достъп и ще съдействат за безплатното укрепване на сградата - в противен случай тя отпада от схемата за финансиране.

Това обаче е задача с повишена трудност, най-малкото защото в блоквете масово има апартаметни, чиито собственици са зад граница. Оказва се, че това не е единственото, което притеснява хората

Случай от „Младост”

В „Китайската стена” в столичния квартал „Младост” има 184 апартмента. Станислав Момчилов е домоуправител в един от осемте входа. По-малко от половината собственици искат да участват в програмата за безплатно саниране. „Това е невъзможно. Казват: „Вече сме се наживели - безплатен обяд няма” и се опасяват дали няма да се наложи да плащат сметките на някои друг”, обяснява домоуправителят.

Регионалният министър гарантира, че подобна опасност няма. Целта на сдружението, което трябва да се регистрира, е единствено санирането. „Имаме запитвания ще ни смените ли мебелите, защото, като ги преместим, те ще се разпаднат, ще ни купите ли енергоспестяващ телевизор, печка или нещо такова – не, ремонт в жилищата със сигурност няма да правим”, посочи за пореден път Лиляна Павлова.

Работата вътре в имота ще е само по измазването след смяната на дограмата. Анализи показват, че санирането може да вдигне стойността на имота с 10-15%, а енергийната ефективност вече не е изискване само към имотите от висок клас. „Безспорно, санирането на една сграда би довело до много по-висок комфорт на обитаване”, увери Татяна Емилова, мениджър „Жилищни имоти".

Собствениците се опасяват, че проверката на устойчивостта на сградите само по видими белези, както е заложено в проекта, няма да гарантира укрепването им. „Според мен това ще бъде да облечем прокажения в ново кожено палто”, коментира домоуправителят Станислав Момчилов.

„Истинският проблем е тук някъде вътре, защото корозията работи, тя изяжда метала и няма никаква гаранция, че този панел, както изглежда здрав и е тук, утре може да падне”, допълни той.

В блока на Станислав Момчилов явно ще изчакат да видят как върви санирането, а то ще е безплатно за първите две години или до изчерпване на заделения 1 млрд. лв. След това ще се търси съфинансиране.

Докато чакаме да видим как ще сработи програмата за безплатно саниране, брокери очакват повече сделки с имоти. В последните месеци заради ниските лихви по депозитите и падащите лихви по ипотечните кредити се наблюдава такава тенденция.

Особено активни са семействата с възможности, които търсят имоти в затворени комплекси и жилища от по-висок клас. Брокерите отбелязат, че за разлика от преди, една трета от тези сделки са били финансирани с банков заем.