Окръжният съд в Бургас постанови "домашен арест" за обвинения в грабеж на банков клон в Айтос Христо Колев. Това стана на заседание, на което бе разгледана молба на подсъдимия за изменение на мярката му за неотклонение. Досега Колев бе в ареста.

На 19 май в Айтос бе ограбен клонът на "Уникредит Булбанк" АД. Взета бе сумата 55 293 лева. Колев бе задържан за грабежа, извършен в съучастие. При обира той и съучастникът му са били въоръжени.

Пред съда днес защитниците на обвиняемия заявиха, че по делото липсват доказателства, които да сочат Колев като извършител на обира. Действително първоначално той е направил самопризнания, които дал след употреба на наркотици и под натиск, но обоснованото предположение за авторство на деянието не може да се изгради само въз основа на тях.

Адвокатите посочиха, че пред органите на досъдебното производство четирима свидетели са дали показания, които потвърждават алибито на Колев, че в деня на грабежа той е бил в къщата на родителите си.

Самият обвиняем заяви, че не е извършвал престъпления в живота си. "Кой не би си признал, ако е бил бит" каза той в съда.

Определението за изменение на мярката може да бъде протестирано пред Апелативния съд в тридневен срок.